11 ani de la înființarea Parohiei Timișoara Cetate

În Duminica a 32-a după Rusalii, comunitatea de credincioși din Parohia Timișoara Cetate, Protopopiatului Timișoara I a sărbătorit 11 ani de la înființarea parohiei. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de părintele protopop dr. Ioan Bude alături părintele paroh Marcel Vlaicu și de ceilalți preoți și diaconi slujitori ai parohiei.

Predica a fost rostită de părintele protopop, care a evidențiat învățăturile ce se desprind din pericopa evanghelică de la Luca, cap 19, 1-10, unde se vorbește despre Zaheu vameșul și despre pocăința acestuia, când Domnul l-a chemat și intrat să găzduiască în casa acestuia. În cadrul slujbei s-au înălțat rugăciuni pentru toți militarii români, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în toate timpurile și în toate locurile, pentru apărarea țarii și a credinței strămoșești. De asemenea, părintele protopop a transmis binecuvântarea Părintelui Mitropolit Ioan, care îi poartă și pe credincioșii acestei parohii în rugăciunile Sale. La final, părintele Marcel Vlaicu, parohul bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a mulțumit părintelui Ioan Bude pentru cercetarea comunității pe care o păstorește de 11 ani și alături de care a reușit să realizeze multe lucrări duhovnicești, dar și gospodărești, precum restaurarea fațadelor bisericii și schimbarea acoperișului sfântului lăcaș.

„Parohia Timisoara Cetate a fost înființată prin hotărârea Consiliului eparhial din 28 ianuarie 2008, iar pe data de 3 februarie a aceluiași an s-a oficiat și prima Sfântă Litughie în nou înființata parohie.  De atunci și până astăzi ne rugăm împreună cu credincioșii noștri; am reușit să adunăm pe lângă noi, la strană, studenți și tineri înzestrați cu darul cântării, pe care i-am sprijinit și format ca slujbele să fie cât mai frumoase, iar credincioșii să se alăture cântării de strană”, a spus pr. Paroh Marcel Vlaicu, de la Parohia Timișoara Cetate.

Construcţia actuală a bisericii datează din anii 1740-1750 şi este unul dintre cele mai vechi aşezăminte din oraş păstrate, alături de Spitalul Militar, Tribunal şi Complexul Bastion, făcând parte din complexul arhitectural al Cetăţii vechi a Timişoarei.

Biserica Parohiei Timişoara Cetate a fost sfinţită prima oară în anul 1935 de episcopul militar dr. Ioan Stroia de Alba-Iulia şi de episcopul dr. Grigore Gheorghe Comşa al Aradului și a purtat hramul „Învierea Domnului” şi a fost timp de mai mulţi ani biserică militară, aflându-se sub administraţia Primăriei Timişoara.

La 26 octombrie 2000, biserica a fost sfinţită pentru a doua oară de către Înaltpreasfinţitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, când a fost pusă sub ocrotirea unuia dintre cei mai reprezentativi sfinţi ostaşi ai Bisericii, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

În prezent, Parohia Timişoara Cetate cuprinde aproximativ 730 de familii cu peste 1100 de credincioşi, păstoriți de pr. Paroh Marcel Vlaicu, pr. George Dimoiu, pr. Ioan Vasiescu și de diaconul Cătălin Burlacu. Pictura lăcaşului de cult a fost realizată între anii 2000 şi 2003, de către familia de pictori bisericeşti Ion şi Ana Bădilă. În ultimii ani la biserică s-au realizat o serie de lucrări de restaurare, la fațadele acesteia și a fost schimbat acoperișul prin strădania părintelui paroh Marcel Vlaicu, a preoților slujitori, precum și a credincioșilor parohiei.  

Comments are closed.