160 ani de la înființarea „Corului Plugarilor” din Chizătău

Corul Plugarilor din Chizătău a marcat în 27 decembrie 2017 jubileul a 160 de ani de la înfiinţare şi de activitate neîntreruptă, fiind primul cor sătesc din Banat şi din România. La aceasta sărbătoare a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a adresat un cuvânt de felicitare organizatorilor acestui jubileu și preotului paroh Valentin Birău, care a reluat vechea tradiție corală cu tinerii din parohie. La eveniment au participat alături de corul din Chizătău, alte două coruri din eparhie, Corala Giroceana și Corul Ligii Tineretului Ortodox Român din Lugoj. Invitați la jubileu au fost și istoricul dr. Ioan Hațegan, cercetător științific la Academia Română, dar și prof. Simion Dănila din Belinț și prof. Constantin Stan, autorul monografiei corului, care au prezentat câteva date și evenimente din activitatea corului începând cu anul 1857 și până în prezent.

Întreaga mişcare corală din Banat sărbătoreşte această aniversare, care aminteşte de începutul afirmării în cultura muzicală românească a formaţiilor corale, ale căror repertorii includ piese inspirate din folclor, lucrări a capella, dar şi însoţite de acompaniament, laice şi religioase, de la doine, colinde, la madrigale renascentiste şi muzică bizantină. Din bucuria pentru cântare a satului întreg s-a născut cântul coral. Corul Plugarilor din Chizătău şi-a proclamat existenţa în aer liber, pe scenele săteşti sau din oraşe, înălţându-şi glasul binecuvântat al artei muzicale şi la Centenarul Timişoarei din 1882 şi la propriul centenar din 1957, şi de multe alte ori, de-a lungul fiinţării sale.
Fondatorul Corului din Chizătău a fost preotul Trifu Şepeţian, iar activitatea culturală a formaţiei corale a fost imortalizată de descendenţii săi, în valoroase tipărituri. Primul dintre aceştia a fost Lucian Şepeţian, care a tipărit în 1904, la Budapesta, Istoricul Corului Vocal al Plugarilor de la Chizătău.
În 21 septembrie 1912, corul s-a numărat printre fondatorii Asociaţiei corurilor şi fanfarelor din Banat condusă de Ion Vidu şi Iosif Velceanu. Astfel, a fost deschisă calea înfiinţării de coruri şi fanfare în aproape fiecare sat.

Comments are closed.