50 de ani de la nașterea în veșnicie a Mitropolitului Vasile Lazarescu

În cea de-a doua Duminică a Triodului, numită și Duminica „Fiului risipitor”, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul clericilor şi credincioşilor timişoreni, participând la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de la Catedrala mitropolitană ,,Sfinţii Trei Ierarhi”.

După sinaxa euharistică, Înaltpreasfinţia Sa, împreună cu soborul de slujitori, a săvârşit Slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Mitropolitul Vasile Lazarescu,  de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit 50 de ani. Alături de preoţii şi credincioşii timişoreni, la slujba de pomenire, au participat și membrii familiei ierarhului bănățean. Cu acest prilej, Chiriarhul Banatului a amintit de principalele realizări ale primului Mitropolit al Banatului, care, atât ca și Episcop al Timișoarei, iar, mai apoi, ca Arhiepiscop și Mitropolit, a fost implicat direct în coordonarea lucrărilor de construcție a Catedralei Mitropolitane şi în achiziţionarea  și amenajarea actualelor clădiri ale reşedinţei şi Centrului eparhial. Totodată, părintele Ionel Popescu, vicar-eparhial, a prezentat volumul „Mitropolitul dr. Vasile Lazarescu. Pastorale și Predici”, precum și Revista de cultură „Coloana Infinitului”, ediție specială dedicată Mitropolitului Vasile Lazarescu.

De asemenea, o slujbă de pomenire a fost oficiată și în necropola mitropoliţilor, de sub altarul lăcașului de cult, unde Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, împreună cu preoţii catedralei şi mulţimea de credincioşi s-au rugat pentru odihna sufletului vrednicului mitropolit în Împărăția lui Dumnezeu.

Mitropolitul Vasile Lazarescu s-a născut la 1 ianuarie 1894 în localitatea timișeană Corneşti și a trecut la cele veşnice în ziua de 21 februarie 1969, la mănăstirea Cernica, fiind înhumat, în cripta familială din localitatea sa natală. În aprilie 1993 a avut loc ceremonia de deshumare a osemintelor, acestea fiind aduse la Catedrala mitropolitană din Timişoara, unde, în prezenţa chiriarhilor Mitropoliei şi a numeroşi clerici şi credincioşi, au fost reînhumate în cripta ierarhilor de la subsolul lăcașului de cult.

Comments are closed.