700 de articole vestimentare au fost oferite de Arhiepiscopia Timișoarei pacienților din cadrul Spitalului de Psihiatrie din Jebel

Arhiepiscopia Timișoarei, prin Sectorul Social-Filantropic, a organizat astăzi, 2 noiembrie, la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță din Jebel o acțiune umanitară, de întrajutorare a pacienților internați și abandonați de familiile lor în această unitate medicală. La acest eveniment caritabil a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care, împreună cu părintele Ion Vasile Cheregi și părintele Marius Florescu, a înălțat rugăciuni în capela cu hramul „Sfântul Ioan Maximovici”, pentru toți pacienții și cadrele medicale truditoare din cadrul spitalului. După momentul de rugăciune, Înaltpreasfinția Sa a oferit, în semn de solidaritate, aprox. 700 de pulovere celor 430 de pacienți, mai ales că în această perioadă temperaturile încep să scadă, dar și cadrelor medicale și personalului deservent.

„Spitalul din Jebel este un spital al suferinței profunde. Am considerat că astăzi s-ar cuveni să slujesc și eu la acest altar al suferinței. Am adus peste 700 de articole de îmbrăcăminte pentru acești frați ai lui Hristos, dar și frați ai mei. Aici, am găsit oameni care, din 1962, nu au mai părăsit acest loc. Am găsit o femeie care la 18 ani a trecut pragul acestui spital și de atunci nu l-a mai părăsit. Mulți dintre pacienții de aici sunt abandonați de familiile lor. Cu toate acestea, la fiecare Liturghie oficiată în capela de aici, participă între 60-80 de pacienți. De asemenea, am venit să adresez mulțumiri medicilor de aici, pentru că ei își practică profesia lor într-un mediu cu totul deosebit. Tot respectul pentru medicii care îi ajută pe cei bolnavi să treacă puntea acestei vieți”, a spus Mitropolitul Banatului.

Dintre cei 430 de pacienți, mai mult de jumătate dintre ei sunt cazuri penale. „La ora actuală sunt 318 coduri penale internate. Dintre ei, aproximativ 70-80% sunt abandonați de familii”,  a spus Vidosav Mihailovici, managerul spitalului.

În incinta spitalului există o capelă ortodoxă, cu hramul „Sfântul Ioan Maximovici”, deservită de preotul misionar Ion Vasile Cheregi. „Pastorația de aici, de la spital, este deosebită, iar capela este o adevărată binecuvântare pentru noi. Aici, la slujbele religioase, bolnavii se roagă, se spovedesc,venind ca la ultima scăpare. Eu, ca și duhovnic, încerc să-i ascult pe fiecare în parte, să fiu aproape de ei și să le ofer o mică alinare sufletească”, a zis părintele Ioan Vasile Cheregi.

Pe lângă articolele vestimentare, Mitropolitul Banatului a promis sprjin pentru organizarea unei caravane medicale, pentru plantarea de pomi fructiferi și ridicarea unor solarii de legume în incinta acestuia și, nu în ultimul rând, pentru dotarea spitalului cu o centrală pe gaz și cu montarea instalației aferente.

Misiunea Spitalului de Psihiatrie și Pentru Măsuri de Siguranță Jebel este de a se orienta permanent către necesitățile actuale ale pacienților și de a le furniza servicii medicale integrate și aliniate la principiul „Îmbunătățirii continue”. Calitatea îngrijirilor medicale raportată la o cheltuire judicioasă a resurselor financiare, respectarea unei etici profesionale înalte, cu perfecționarea continuă a angajaților și tratarea oricărui pacient cu demnitate, respect și compasiune se numără printre valorile acestei unități medicale.

Comments are closed.