A treia duminică din post, la Catedrala mitropolitană din Timișoara

Credincioșii timișoreni s-au bucurat în a treia duminică din postul Nașterii Domnului de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de un sobor de preoți și diaconi în Catedrala mitropolitană din Timișoara .

După slujbă, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în care a reliefat semnificațiile duhovnicești desprinse din evanghelia duminicii ce relatează minunea vindecării orbului din Ierihon. După ce a făcut o incursiune în istoria biblică a celei mai vechi așezări urbane din lume, prezentând, totodată, atât caracteristicile poziționării ei geografice, cât și însușirile reliefului, ca element ce conferă specificitate spațiului respectiv, Înaltpreasfinția Sa a reliefat motivul intrării lui Hristos în această cetate istorică, cu o vechime de aprox. 10000 de ani.

„Când cobora Hristos din Galileea spre Ierusalim trebuia, în general, să ocolească Samaria, pentru că cei din Samaria nu-i iubeau pe galileeni și nici pe iudei, întrucât samarinenii se îndepărtase de Legea dată de Dumnezeul lui Moise pe Sinai. Însă, Hristos știind că este ultimul Său drum pe malul Iordanului a avut o motivație dosebită să intre și în Ierihon. Acolo îl aștepta cineva, cu mult foc în inimă, care dorea foarte mult să-L întâlnească. Era un orb. Nu mai marele cetății îl aștepta pe Hristos, ci un orb. Doamne, noi toți te așteptăm pe Tine să vii iarăși să ridici suferința, durerea și necazul din popor!”, a spus Mitropolitul Banatului.

Simbol al orașului și al Banatului, Catedrala ortodoxă din Timișoara este un monument de artă emblematic, ce impresionează prin specificul ei architectural și pictural. În luna octombrie a acestui an s-au împlinit șapte decenii de când monumentalul lăcaș de cult a devenit Catedrală mitropolitană.

Comments are closed.