ANIVERSARE ȘI COMEMORARE

Duminică și luni (29-30 aprilie, 2018) la „Valea Drăganului” (jud. Cluj) și la Mănăstirea „Nașterea Domnului”, din localitatea Ciucea, s-a desfășurat revederea absolvenților Seminarului Teologic Ortodox din Caransebeș, promoția 1988. La eveniment au participat 20 dintre absolvenții instituție de învățământ teologic caransebeșen.

S-a slujit cu evlavie și decență la Sfânta Liturghie din Duminica Slăbănogului, la biserica parohială a enoriei Valea Drăganului o clădire monumentală, ridicată între anii 1982-1987. Și, cu aceeași responsabilitate, s-au desfășurat encominul și recviemul pentru cei ce sunt și pentru cei ce sunt deja la Domnul, la paraclisul mănăstirii de la Ciucea . Simplu spus: s-a liturghisit cu bucurie dar și cu tristețe, cei prezenți mulțumind Lui Dumnezeu pentru darurile primite, dar și rugându-L să așeze pe cei săvârșiți din viață, profesori și colegi în Împărăția Sa netrecătoare.

La ora de dirigenție au fost amintite de către absolvenții de odinioară relizările din ultimul deceniu, precum și neîmplinirile din aceeași perioadă evaluată. Firesc, nu au lipsit nici anamneticele „ironii”, ivite din stângăciile vârstei de odinioară…

Evenimentul a fost, într-un fel, și un răspuns la o provocare mai veche. În anul 1987, cu prilejul excursiei de documentare a elevilor ce urmau să absolvă studiile seminariale în 1988, la Lancrăm tinerii pelerini au fost invitați de către însoțitor să recite câteva versuri din creația marelui gânditor și poet Lucian Blaga. Cum atunci nu au reușit să dea curs provocării, au socotit acum ca locul „ispășirii” pentru nefericita ipostază de atunci să fie „tărâmul” consacrat înveșnicirii sale de Octavian Goga… Și așa, după aproape 31 de ani, s-au auzi „razele de lună”, bătând în „geamuri” – vorba lui Blaga –, recitându-se, în incinta domeniului de la Ciucea, cu emoție dar și cu patos, versuri din opera poetică a pateticului poet ardelean, O. Goga.

O remarcă se impune. Cei reuniți la eveniment reprezintă o generație de succes a școlii teologice românești: două cadre didactice universitare, trei doctori în teologie (unul plecat dincolo, prematur) și alți 20 de slujitori model la altarul Domnului. Lor li se alătură tot atâtea preotese, femei pe cât de decente pe atât de elegante: atitudinal, comportamental și vestimentar – simplu spus, înțelepte.

Pentru binecuvântarea bucuriei revederii și a celebrărilor sfinte tocmai derulate cu participarea foștilor dascăli pr. Nicolae Morar și pr. Pavel Marcu, sărutăm dreapta Înaltpreasfințiilor Voastre Ioan al Banatului și Andrei al Clujului.

Comments are closed.