Arhiepiscopia Timișoarei alături de cei afectați de furtună

Partea de Vest a țării și, mai ales, Județul Timiș s-au aflat, Duminică după-masa, sub atenționare de cod portocaliu de vijelii și vânt puternic, cu rafale ce au atins pe alocuri 108 Km/h. Furtuna extremă, asemenea unui ciclon, după caracteristicile de formare, a afectat Catedrala mitropolitană din Timișoara, precum și 35 de biserici și zeci de case parohiale din Arhiepiscopia Timișoarei.

Imediat după încetarea furtunii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, s-a deplasat în parohiile afectate, în vederea identificării pagubelor care au survenit, mobilizând preoții să organizeze grupe de credincioși, care au intervenit imediat pentru remedierea efectelor furtunii, întorcându-se la Centrul eparhial la miezul nopții. De asemenea, Chiriarhul Banatului a ținut legătura permanentă cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență Timiș să intervină, cât mai rapid posibil, pentru salvarea celor aflați în dificultate, dar și pentru găsirea urgentă a soluțiilor de remediere a bisericilor afectate.

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a dat dispoziție tuturor preoților din eparhie să sprijine, pe cât posibil, pe cei care au avut decese în familiile lor, oferindu-se locuri de veci gratuite și scutirea de orice contribuție financiară, pe de-o parte, iar, pe de altă parte, să se acorde și în continuare ajutoare financiare sau materiale celor care au trecut prin această încercare.

„Rog pe toți preoții din eparhie să dea dovadă de multă solidaritate față de familiile care au avut de suferit în urma furtunii, ca, într-un timp cât mai scurt, bisericile, casele și școlile afectate să poată fi utilizate de beneficiarii lor. În acest moment se efectuează reparații la majoritatea bisericilor și caselor afectate de furtună, asigurându-se minimul necesar din fondurile protopopești de întrajutorare, precum și din fondul Centrului eparhial de solidaritate creștină, ținându-se seama, în mod special, de casele familiilor cu resurse financiare insuficiente, întrucât mulți dintre cei încercați în aceste zile nu reușesc să depășească o astfel de situație. Mulțumim Preafericitului Patriarh Daniel care în aceste momente a fost alături de noi, asigurându-ne de un ajutor financiar pentru refacerea bisericilor, caselor parohiale și locuințele credincioșilor din Mitropolia Banatului!, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan”

Tot la îndemnul Părintelui Mitropolit Ioan, la Catedrala mitropolitană și la celelalte biserici și mănăstiri, se vor oficia slujbe de pomenire pentru toți cei care și-au pierdut viața în urma acestei calamități naturale, dar și slujbe pentru însănătoșirea grabnică a răniților. Actualmente, peste 40 de oameni din Timișoara și Județul Timiș, printre care și copii, cu diferite leziuni de diverse grade, sunt internați în spitale, având nevoie de îngrijiri medicale specializate.

La îndemnul Părintelui Mitropolit și al autorităților, în orașul de pe Bega, s-a văzut o bună mobilizare a tuturor instituțiilor desemnate să intervină în astfel de situații, dar și o eficientă cooperare a oamenilor, spre îndepărtarea urmelor lăsate de furtună. Toate acestea au fost de bun augur, întrucât situația începe să revină la normalitate.

***

Numai câteva minute de furtună a fost de ajuns să lase în Timișoara un peisaj sumbru și dezolant: zeci de case și blocuri cu acoperișurile deteriorate parțial sau integral, sute de copaci rupți sau smulși efectiv din rădăcini, stâlpi de iluminat și fire de curent căzute pe carosabil și zeci de autoturisme cu parbrizele sparte. Fenomenele meteorologice neobișnuit de violente s-au soldat, din nefericire, nu numai cu nenumărate pagube materiale, dar și cu victime omenești. Bilanțul anunțat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, nefiind unul definitiv, ci într-o permanentă schimbare, numără până în prezent, în Județul Timiș, 5 morți și 47 de răniți.

 

Răzvan Fibișan,

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei

Comments are closed.