Au început conferințele preoțești în Arhiepiscopia Timișoarei

În Arhiepiscopia Timișoarei a debutat astăzi, 5 noiembrie, șirul conferințelor preoțești de toamnă. Astfel, preoții din cadrul Protopopiatului Timișoara II s-au reunit în biserica „Sfântul Prooroc Ilie” a Parohiei Timișoara Fabric, unde a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, iar preoții din cadrul Protopopiatului Timișoara I s-au reunit la Parohia Timișoara-Iosefin, unde a fost prezent și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Cele două conferințe preoțești au debutat cu slujba Te-Deum-ului, la finalul căreia a fost rostit un cuvânt de învățătură despre pericopa evanghelică din duminica următoare.

Pe temeiul celor hotărâte de Sfântul Sinod, la conferinţele preoţești de toamnă din acest an se va trata tema: ,,Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, structurată pe următoarele capitole:

  1. Slujitori ai Bisericii – promotori ai Marilor Uniri din anii 1600,1859 şi 1918;
  2. Biserica şi armata română în primul război mondial;
  3. Consecinţe benefice ale unităţii naţionale asupra unităţii bisericeşti;
  4. Unitatea naţională – bază a demnităţii naţionale;
  5. Educaţia pentru unitate şi demnitate naţională – o şansă pentru o cooperare internaţională benefică.

În cadrul celor două conferințe s-au lecturat textele inscripționate pe monumentele bisericeşti dedicate eroilor şi făuritorilor Marii Uniri din eparhie, fiind, totodată, analizată situația acestora. De asemenea, a fost prezentată broșura „Biserica românească din Banat și Marea Unire”, apărută la Editura Partoș a Arhiepiscopiei Timișoarei, ce va fi distribuită tuturor preoților din cadrul celor trei eparhii din Mitropolia Banatului.

Pe lângă discutarea problemelor de natură administrativă, în cadrul conferinței preoților din Protopopiatul Timișoara II, s-a luat în vedere sprijinirea activităților de renovare și de amenajare a noului sediu al protopopiatului.

Următoarele conferințe vor avea loc mâine, 6 noiembrie, la Protopopiatele  Lugoj şi Făget,  iar miercuri 7 noiembrie, la Protopopiatele Sânnicolau Mare și Deta.

Comments are closed.