Binecuvântarea Drapelului Național

Sute de timișoreni au participat, în Duminica a 3-a după Rusalii, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara. Sfânta Euharistie a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a comandantului garnizoanei Timișoara, precum și a cadrelor militare din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională din garnizoana Timișoara.

Întrucât ziua de mâine, 26 iunie, a fost proclamată, prin Legea nr. 96/20 mai 1998, Ziua Drapelului Național, după otpustul Liturghiei, Mitropolitul Banatului a binecuvântat cu apă sfințită Tricolorul României, care va rămâne în Sfântul Altar până mâine dimineață, când, în procesiune, va fi purtat pe străzile orașului, până la Instituția Prefectului Județului Timiș, unde va fi arborat pe catarg și unde se vor organiza mai multe programe și manifestări cultural-educative, cu caracter științific și evocator, consacrate istoriei patriei, precum și ceremonii militare specifice.

La final, Chiriarhul a rostit un cuvânt de învățătură atât despre Evanghelia duminicii, cât și despre semnificațiile culorilor Drapelului Național, subliniind faptul că acesta, prin culorile sale, este o întruchipare a celor trei Principate Române: Moldova, Țara Românească și Transilvania.

„Mâine, în calendarul României, este consemnat Ziua Drapelului Național. După rânduială, el se depune cu o seară înainte în catedrale și biserici, ca să fie sfințit și, apoi, ridicat pe cel mai înalt catarg din orașele din țară. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza spunea că <<drapelul este România>>, iar eu spun că drapelul este <<icoana României>>. Încă dintru începuturi, Biserica și conducerea țării au sfințit această icoană a României. Astăzi, prin harul lui Dumnezeu, nu am sfințit o pânză tricoloră, ci am sfințit țara, România. Acest lucru se întâmplă când se sfințește un drapel; se sfințește țara, a cărui simbol este. Dumnezeu, prin aceste rugăciuni de sfințire a drapelului, să sfințească și să binecuvinteze țara noastră!”, a menționat Mitropolitul Banatului.

Comments are closed.