Binecuvântarea lucrărilor de reparație și consolidare, efectuate la biserica Parohiei Fibiș

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a fost în Duminica a 24-a după Pogorârea Duhului Sfânt în mijlocul credincioșilor din Parohia Fibiș, Protopopiatul Timișoara II, unde a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu un sobor de preoți, din care au făcut parte părintele Marius Sfercoci, inspector bisericiesc, părintele protopop Mircea Szilagyi, Protopopiatul Timișoara II, părintele paroh Ioan Bolbos și alți preoți invitați. La slujbă, pe lângă numărul mare de credincioși, au fost prezenți și reprezentanții autorităților locale.

După sinaxa euharistică, Mitropolitul Banatului a oficiat Slujba de binecuvântare a lucrărilor de reparație și consolidare efectuate în ultima vreme la locașul de cult. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a sfințit și noul iconostas, realizat de curând. Cu acest prilej, în semn de recunoștință pentru efortul depus la consolidarea și înfrumusețarea bisericii, Părintele Mitropolit Ioan a acordat părintelui paroh un act de cinstire. La final, Mitropolitul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură referitor la pericopa evanghelică a Sfântului Apostol Luca (8, 41-56), ce relatează despre minunea învierii fiicei lui Iair.

***

Prima atestare documentară a localității apare în anul 1234 ca „Villa Fives”. Tot începând cu această perioadă și până la 1552, se consemnează în arhivele vremurilor că Fibișul a fost în posesia regilor unguri, într-un district privilegiat. În 1717, conscripția fiscală austriacă amintește de vatra fibișană cu 20 de case, iar în perioada 1718-1779, localitatea apare în posesiunea curții împărătești de la Viena. În 1743 se consemnează că în Fibesch sunt 95 de capi de familie. După doi ani, în anul 1745, apare atestarea Bisericii Ortodoxe Române din Fibiș, vatra de seamă a satului rămânînd în jurul bisericii românești. În anul 1918, reprezentanți ai satului participă la Marea Unire de la Alba Iulia, în frunte cu primarul satului de atunci, Moise Pelea.

Biserica actuală cu hramul „Sf. Mare Mc.Gheorghe”, construită pe locul alteia mai mici, a fost ridicată în anul 1812, ctitor fiind Petru Thokoly. Biserica este zidită din cărămidă arsă, în stil baroc – vienez, obișnuit în Banat. Între anii 1979 – 1981, pictorul Vasile Munteanu și ucenicul lui, Silviu Dirstaru îmbracă biserica în haină picturală, în stilul frescă, pe cheltuiala credincioșilor comunității parohiale. În exteriorul bisericii sunt pictate scene biblice și chipuri de sfinți.

Comments are closed.