Bucurii duhovnicești pentru credincioșii din Parohia Teremia Mare

Credincioșii Parohiei Teremia Mare, din cadrul Protopopiatului Sânnicolau Mare, au avut, în Duminica a 10-a după Rusalii, bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a participat, în capela cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de părintele protopop Marius Podereu și părintele paroh Gheorghe Liviu Bogoș. După otpustul slujbei, Întâistătătorul Mitropoliei Banatului a rostit o omilie, în cadrul căreia a explicat textul evanghelic de la Sfântul Apostol Matei (17, 14-23), ce relatează despre minunea vindecării săvârșită de Hristos asupra fiului epileptic. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a vorbit și despre importanța postului și a rugăciunii în dobândirea vindecării sufletești și trupești.

„Cum era inima acelei mame, văzându-și copilul ei cu epilepsie, neputând vorbi niciodată cu el, iar el neauzind vreodată blânda voce a mamei sau cântecul cu care îl legăna mama lui ori frumosul cântec al păsărilor cerului? Pentru el s-a pogorât Hristos din cer. Pentru unul ca acesta a lăsat Fiul lui Dumnezu tronul dumnezeirii Sale și a venit pe pământ, să șteargă de pe obraz lacrima acelei mame atât de greu încercate. Auzind părinții acestui copil despre minunile pe care le face Hristos, s-au dus la El cu nădejdea că le va vindeca copilul. L-au căutat pe Hristos și nu l-au aflat; era sus, pe Muntele Taborului, împreună cu Tatăl cel Ceresc, împreună cu Moise și Ilie, întru desfătare cerească. Jos, la poalele muntelui, erau o mulțime de oameni care Îl așteptau pe Hristos, dar se certau între ei. După câte se vede, și astăzi există ceartă în familie, în societate, dar și între popoare. Dumnezeu să alunge cearta din familie, cearta dintre popoare și să-L așteptăm pe Hristos în post și rugăciune! Ferice va fi de omul pe care îl va găsi Hristos în post și rugăciune!”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.

La final, toți credincioșii prezenți au mers, în procesiune și în acordul pricesnelor, până în centrul comunei, unde un localnic inimos a donat un teren pentru construirea unei noi biserici. Aici, Chiriarhul Banatului, împreună cu soborul de preoți, a oficiat Acatistul Adormirii Maicii Domnului, cerând ajutorul Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu în ampla lucrare de edificare a noului locaș de cult.

 

Comments are closed.