Campanie filantropică de donare de sânge, la Parohia Timișoara-Dacia

Timp de patru zile, Parohia Timișoara-Dacia, în colaborare cu Centrul de Transfuzii Sanguine din Timișoara, a organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, în paraclisul aflat la demisolul lăcașului de cult, o campanie filantropică de donare de sânge.  

Desfășurată la nivelul Protopopiatului Timișoara I, această campanie civică vine în ajutorul celor peste 600.000 de conaționali care au nevoie stringentă de sânge sau de produse sanguine, contribuind, în mod vădit, la salvarea vieții și la îmbunătățire stării de sănătate a acestora.

Pe parcursul celor patru zile, aproximtiv 170 de dontori voluntari, eligibili din punct de vedere medical, au arătat, printr-un gest concret, că donarea de sânge este dovada supremă de iubire a aproapelui. Printre aceștia s-au numărat preoți și credincioși din parohiile timișene, aflate în circumscripția administrativă bisericescă a Protopiatului Timișoara I.

Conștientizând importanța donării de sânge pentru cei a căror viață depinde, totalmente, de un tratament transfuzional, necesar atât pentru tratarea pierderilor acute de sânge de cauză chirurgicală, cât și pentru vindecarea traumelor produse de un accident grav, părintele paroh Ioan Bude orgnizează de 14 ani astfel de acțiuni umanitare de anvergură, în urma cărora, prin mobilizarea enoriașilor, au fost recoltați sute de litri de sânge, ce au ajutat la susținerea procedurilor medicale și chirurgicale complexe, efectuate în spitatele din partea de Vest a țării.

„În urmă cu 14 ani s-a întâmplat un eveniment nedorit în familia noastră. Fata noastră, studentă fiind, a fost lovită grav pe trecerea de pietoni de o mașină și timp de trei luni a fost între viață și moarte. Atunci, la fel ca și astăzi, nu existau rezerve de sânge. Dar, văzând inima bună a atâtor oameni care s-au oferit să vină la centrul de recoltare pentru a dona sânge, cu dedicație pentru ea, și, rânduind Dumnezeu să scpe din ceastă priejdie, am hotărât atunci să fac tot posibilul ca, în fiecare an, la nivelul parohiei noastre, să orgnizăm o astfel de acțiune, tocmai pentru ca oamenii să nu moară cu zile din cauza lipsei acestei picături de viață. Până acum, acestă donare s-a făcut la nivelul parohiei noastre de două ori pe an, totalizând în fiecare an între 70 și 100 de donatori. Anul acesta am îndrăznit să extindem invitația la tot protopopiatul. Spre bucuria mea, am primit confirmarea mai multor parohii, care și-au exprimat bucuria de a participa la această acțiune”, a spus părintele protopop Ioan Bude.

Obiectivul general al acestei acțiuni filantropice, inițiată și organizată anual de un slujitor al Altarului, este acela de a cultiva spiritul voluntar în ceea ce privește donarea benevolă de sânge, care, implicit, duce la creșterea siguranței transfuziei de sânge. Întrucât sângele nu poate fi fabricat și comercializat, donarea de sânge în scopuri terapeutice reprezintă unica soluție pentru o persoană care are nevoie de transfuzie, care, la rândul ei, este și rămâne o componentă esenţială a serviciilor de sănătate. Din sângele donat de o singură persoană pot fi ajutaţi până la trei bolnavi aflați în situații critice, a căror viaţă depinde de acest produs biologic viu, aflat în organismul uman. Din nefericire, țara noastră se confruntă de câțiva ani cu o criză de sânge, întrucât mai puțin de 2% dintre români donează sânge. Prin urmare, lipsa donatorilor și deficitul major de sânge donat rămân, în continuare, apanajul României, clasată pe ultimele locuri în Europa.

Comments are closed.