”Cântecele Învierii” la Mănăstirea Săraca

       Cu binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului în duminica a III-a după Paști, Preasfințitul Părinte Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei a fost prezent la biserica cu hramul ”Schimbarea la Față” de la Mănăstirea Săraca, unde a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul preoților au făcut parte pr. Zaharia Pereș, consilier cultural la centrul eparhial, pr. Ioan Prisăcean, protopop în cadrul Protopopiatului Deta, Părintele Arhimandrit Climent Vântu, Stareţul Mânăstirii Săraca și alți părinți slujitori din Timișoara. Răspunsurile liturgice din cadrul Sfintei Liturghii au fost date de către corul ”Theophoros” al Arhiepiscopiei Timișoarei condus de diac. Ion Alexandru Ardereanu și corala ”Giroceana” condusă de Mircea Sturza din localitatea Giroc.

 În tâlcuirea evangheliei din duminica Mironosițelor PS Paisie a vorbit credincioșilor despre purtarea de grijă a lui Dumnezeu față de cei adormiți și despre dovezile pe care Sfânta Evanghelie ni le aduce nouă celor de astăzi pentru a fi încredințați cu putere și tărie de învierea din morți a Domnului nostru Iisus Hristos. Totodată evanghelia ne vorbește de primii ”apostoli” care au fost femeile mironosițe, cele ce au venit cu aromate să ungă trupul Domnului.

 În cadrul Sfintei Liturghii mulți credincioși s-au împărtășit de Trupul și Sângele Domnului arătănd prin aceasta dragostea  față de Hristos Domnul, precum și înțelegerea Tainei Bisericii, care se vădește deplin în Taina Sfintei Euharistii.

 După terminarea serviciului religios a urmat manifestarea ”Cântecele Învierii”, ajunsă la cea de-a XVIII-a ediție, la care au luat parte mai multe coruri, atât din Banatul românesc, cât și din Banatul sârbesc. Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Banatului în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și  Consiliul Județean Timiș.

Moderatorii evenimentului au fost prof. Ciprian Cipu, directorul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș și Ing. Răzvan Hrenoschi, şeful Serviciului Relaţii Publice din cadrul Consiliului Judeţean Timiș.

 Au participat corala ”Giroceana” din localitatea Giroc, corala ”Armonia” din localitatea Săcălaz, corul parohial din Moșnița Nouă, corul din Foeni condus de pr. Nicolae Strizu, parohul bisericii, corul Bisericii Catolice din Dudeștii Noi și corul ”Sfinții Trei Ierarhi” din Petrovaselo din Serbia. La final toate corurile participante au primit diplome din partea organizatorilor.

 PS Paisie a binecuvântat acest eveniment și a specificat că manifestarea reprezintă  o tradiție locală prin care se păstrează frumusețea coralelor parohiale și a transmis celor prezenți purtarea de grijă și binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului.

 De asemenea au fost prezenți la Sfânta Mănăstire Săraca și grupul catehetic de la Parohia Fratelia, Protopopiatul Timișoara I condus de Pr. Alexandru Ranca și Pr. Ioan Bălăngean. În biserica monument istoric din cadrul mănăstirii Preasfințitul Paisie a ținut un cuvânt duhovnicesc de învățătură tinerilor prezenți, în care a accentuat importanța viețuirii creștine autentice, posibilă prin spovedanie, post, rugăciune și culminând cu Sfânta Cuminecătură. Ceea ce îi desparte pe tineri de Hristos sunt păcatele, de aceea asumarea unui mod de viață creștin aduce liniște și bucurie în sufletele tinerilor.

 În final au fost cântate pricesne creștine și troparul Învierii ”Hristos a Înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”.

Comments are closed.