Caravana medicală „Uniţi Sub Tricolor prin Sănătate”

În dimineța zilei de sâmbătă, 50 de medici, asistenți medicali ai Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescuˮ din Timișoara, împreună cu Monahia Anastasia, medic cardiolog de la Mitropolia Banatului, au pornit într-o acțiune de întrajutorare intitulată Caravana medicală „Uniţi Sub Tricolor prin Sănătate”. 

Înainte de a porni la drum, un grup de copii din Timișoara, îmbrăcați în costume populare românești au intonat Imnul Național al României și au înmânat doamnei colonel medic Maria Preda, comandantul Spitalului Militar Timișoara, Drapelul României cu rugămintea de a-l dărui reprezentanților comunității în care se va deplasa caravana medicală.

„Avem imagini din perioada Primului Război Mondial, cu Regina Maria înconjurată de maici și de călugărițe, acordând asistență medicală răniților de pe front. La acțiunea „Uniţi Sub Tricolor prin Sănătate” a participat și o maică călugăriță, prin care nu facem altceva decât să reînodăm relațiile dintre Biserică și Armată, care au fost întrerupte aproape o jumătate de veac. Astăzi, avem preoți confesori în armată, iată și pe linie medicală începem să refacem această activitate benefică pentru acesști oameni izolați, care cu anevoie ajung la spitalele din orașele mari. Este un început bun și Dumnezeu să binecuvinteze activitatea aceasta conjugată, între Biserica și Armatăˮ, a spus Părintele Mitropolit Ioan. 

Acest demers reprezintă cea de-a patra etapă a proiectului inițiat de Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescuˮ din Timișoara și Mitropolia Banatului din prima jumătate a anului centenar. Au ajutate comunitățile din loc. Urseni (jud. Timiș), cătunul Dobraia din com. Cornereva (jud. Caraș-Severin), com. Luncșoara de Sus (jud. Arad).

Echipa medicală a fost prezentă în mijlocul locuitorilor din comuna Sălașul de Sus, judeţul Hunedoara cu personal din specialitățile cardiologie, O.R.L., ortopedie-traumatologie, medicină dentară, pneumologie, dermato-venerologie, medicină de urgență, oftalmologie, gastroenterologie, chirurgie generală, medicină de familie, farmacie, fiziokinetoterapie. 

La sosirea caravanei în comuniatate, comandantul Spitalului Militar Timișoara a înmânat primarului localității Sălașul de Sus, Drapelul tricolor oferit de copiii timișoareni.

    Serviciile medicale furnizate populației din comuna Sălașul de Sus au cuprins examene de ecografie cardiacă și abdominală, EKG, spirometrie, dermatoscopie pentru afecțiuni tegumentare, evaluarea acuității vizuale, dozarea glicemiei, evaluare kinetoterapeutică, precum și alte evaluări ale parametrilor biologici, respectiv: tensiune arterială, alură ventriculară, determinarea periferică a saturației de oxigen etc., inclusiv consiliere medicală de specialitate.

Comuna Sălașu de Sus are în componență 11 sate aparținătoare. În acest sens caravana medicală a avut în atenție și persoanele suferinde din comunitate, netransportabile, cu probleme locomotorii grave, lipsite de medicația adecvată. Caravana medical a avut un real success, fiind ajutate peste 370 de persoane cu diferite afecțiuni, care au beneficiat nu numai de tratament, ci și de medicație gratuită.  

Buna organizare și reprezentare a caravanei medicale din comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara este realizată în cooperare cu: Mitropolia Banatului, Brigada 18 Cercetare-Supraveghere „Decebalˮ, Primăria Timișoara și Primăria Sălașu de Sus.

Comments are closed.