Ceremonial religios-militar la Lugoj

La 25 ianuarie, în urbea lugojeană, a avut loc un ceremonial religios-militar, prilejuit de sărbătorirea a 100 de ani de la înființarea Regimentului 90 Infanterie (25 ianuarie 1919 – 25 ianauarie 2019), primul regiment românesc înființat după Primul Război Mondial în Transilvania.

După intonarea Imnului de Stat al României a urmat cuvântul de bun venit, adresat de Col. Ion Teca, comandant al Batalionului 183 Artilerie Mixtă General ,,Ion Dragalina” – continuatorul tradițiilor ostășești în orașul de pe Timiș. Domnul General în retragere, Conf. Univ. Dr. Mircea Mândru (ultimul comandant al Regimentului 90 Infanterie Lugoj) a vorbit despre istoricul Regimentului 90 Infanterie, despre importanța acestei zile și despre monumentul ridicat în anul 1994 și reabilitat anul acesta ce are menirea de a reamintii sorgintea primei structuri militare din Transilvania-Banat.

Slujba religioasă a fost oficiată de părintele Emanuel Gafița, preotul militar al Garnizoanei Lugojului și de părintele Traian Birăescu, de la Parohia Dealul Viilor. La manifestarea au mai fost prezenți și Excelența Sa Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj, monseniorul Angelo Narcis Pop, vicar al Episcopiei de Lugoj și Prea Onoratul părinte Ioan Cerbu, protopopul ortodox al Lugojului.

Acțiunea a  continuat cu câteva alocuțiuni susținute de invitați, printre care domnul consilier al Ministrului Apărării Naționale, Narcis Bălășoiu, generalul Nicolae Lupulescu, desemnat ca reprezentant al Statului Major al Apărării, colonelul în rezervă Mircea Cosma, reprezentant al Uniunii ASTRA Sibiu și domnul primar, Francisc Boldea. Activitatea a luat sfârșit cu depunerile de coroane și cu defilarea militarilor lugojeni în aplauzele celor prezenți.

Manifestarea lugojeană s-a mai bucurat de prezența: D-nului General Dan Ionescu, Comandantul Brigăzii 18 Cercetare și Supraveghere ,,Decebal” Timișoara, D-nului General (Rez.) Gheorghe Feraru, D-nului General (Rez.) Ciungu Mihai, D-nului General (Rez.) Paul Vasile, D-nului General (Rez.) Țenu Costică, dar și alte cadre militare active, în rezervă și retragere, precum și de numeroși lugojeni.

Acțiunea s-a dorit a fi o sinceră evocare adusă eroilor acestui regiment românesc, căzuți pe câmpurile de bătălie pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești.

***

În timpul dominației austriece până la 1 decembrie 1918, Austria avea dislocate în Transilvania și Banat zeci de structure militare în aproape toate orașele regiunii. În acest context, orașul Sibiu a devenit cel mai puternic centru militar al Austriei în Transilvania și Banat, fiind clasificat ca a doua garnizoană militară, după capitala imperiului, Viena. 

După 1 decembrie 1918, moment istoric în viața poporului roman prin făurirea României Mari și înfrângerea armatelor imperiale în Primul Război Mondial, autoritățile austriece și-au retras structurile militare din Transilvania, Banat și Bucovina iar acestea au fost confiscate de Consiliul Dirigent în care au fost dislocate unitățile și marile unități românești în vederea apărării istoricului act al unirii, aflat din primele momente sub amenințarea vecinilor. În acest context de măsuri s-a înscris și înființarea Regimentului 90 Infanterie, dislocat în fosta cazarmă de pe suprafața bastionului Soldisch din Sibiu. Regimentul a luat ființă prin Decretul – Lege nr. 345 din 25 ianuarie 1919, semnat de Maiestatea Sa Regele Ferdinand I, urmat de Decizia Ministerială nr. 40 din 26 ianuarie 1919.

La puțin timp după înființare, respectiv la 12 aprilie 1919, regimentul a fost deplasat pe granița de vest a țării, unde a dus lupte de apărare și unde a respins ofensiva armatei ungare, devotată guvernatorului comunist/bolșevic al cărui președinte era Bela Khun ce urmărea ca prin forță să anuleze actul istoric de la 1 decembrie 1918.

La începutul lunii august 1919 trupele române au declanșat contraofensiva, respingând până la sfârșitul lunii armata maghiară până la capitularea acesteia, guvernul autodizolvându-se, iar Bela Khun refugiindu-se la Moscova.

Regimentul 90 Infanterie a participat și la cel de-al Doilea Război Mondial, începând cu 24 septembrie 1941 până la 9 mai 1945. El a luat parte la ocuparea fortificațiilor din zona Odessa, după care regimentul a înaintat spre Stepa Calmucă. În urma contraofensivei sovietice și a pierderilor foarte mari suferite, regimentul rupe lupta și se retrage în dezordine, de altfel ca întreaga armată română și germană.

În urma luptelor duse pe câmpurile de luptă împotriva trupelor germano-hortiste, Regimentul 90 Infanterie a avut aproximativ 3200 de morți și dispăruți, din care 400 ofițeri și subofițeri. De asemenea s-au înregistrat și 7450 de răniți, din care 300 ofițeri și subofițeri. După terminarea războiului Regimentul a venit în țară, schimbând succesiv mai multe garnizoane. În prima decadă a anilor 50 a fost amplasat în raionul fortificat din Banat în zona localităților Becicherecul Mic și Jebel. Ulterior a venit în Lugoj, unde după aniversarea a 75 de ani de la înființare, în primăvara anului 1994, s-a desființat, transformându-se prin contopire cu Centrul de Instrucție Tancuri Buziaș, în Brigada 80 Infanterie.

Este important de consemnat un fapt unic în Armata Română și anume că Regimentul 90 Infanterie a fost singura unitate din Armata Română care, în luptele purtate pe fronturile de est și de vest, a pierdut 3 comandanți de regiment. Un alt fapt semnificativ în istoria modernă a Armatei Române este și acela că Regimentul 90 Infanterie a dat un număr de 17 generali. Este demn de menționat că în istoria modernă a orașului și ulterior a municipiului Lugoj, mai mult de un sfert de veac Regimentul 90 Mecanizat a reprezentat o prezență activă și onorabilă.

Comments are closed.