Cinstirea fiilor satului, la Topolovățu Mare

Duminică, 3 Martie, în localitatea timișeană Topolovățu Mare s-a organizat, printr-o frumoasă colaborare dintre Parohia Ortodoxă, Primăria și Școala Gimnazială, un eveniment dedicat omagierii celor mai buni fii ai comunităţii. La bucuria organizatorilor, localnicilor și a invitaților s-a raliat și Întâistătătorul Mitropoliei Banatului, care a fost întâmpinat, la biserica parohială cu hramul „Sfântul Mucenic Gheorghe”, de reprezentanții autorităților locale și de copiii și tinerii din comună, îmbrăcați în tradiționalul port bănățean.

Evenimentul a debutat cu Slujba Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos, oficiată de părintele paroh Ovidiu Foale, împreună cu un sobor de preoți din satele învecinate. În cadrul slujbei au fost pomeniți atât ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, cât și personalitățile remarcabile care au dus numele și faima acestui sat bănățean în întreaga lume.

Manifestarea a continuat la Căminul Cultural, unde a avut loc festivitatea de cinstire și de premiere a fiilor satului. Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, în calitatea sa de preşedinte de onoare al Uniunii Jurnaliştilor din Banatul istoric, a oferit Placheta de Excelenţă şi Diploma de Onoare la patru fii ai satului (profesori universitari, scriitori şi jurnalişti): Prof. Dr. Ioan Viorel Boldureanu, Prof. Dr. Jiva Milin, Prof. Mircea Pora şi gazetarul Constantin Jichiţa.

„Uniunea Jurnaliștilor din Banatul istoric a venit să aducă cinste celor patru bărbați de seamă din această localitate, toți fii de țărani. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a hotărât ca anul acesta, în Biserica Ortodoxă Română, să fie declarat anul satului românesc, adică să ne întoarcem la rădăcini, să ne întoarcem acolo de unde curge izvorul de apă cristalină: credința curată în Dumnezeu. Distinși laureați, dumneavoastră veți rămâne pe cununa de cinste a acestei localități. Cinste părinților dumneavoastră care v-au crescut în dragoste de țară și în credința strămoșească!”, a spus Mitropolitul Banatului.

Festivitatea a cuprins și un program de muzică și dansuri populare românești din zona de pustă a Banatului, dar și recitaluri de poezie în grai bănățean. Au urcat pe scenă Ansamblul „Flori Bănăţene” din Topolovâțu Mare și Ansamblul „Junii Iosifalăului”, care au bucurat asistenţa cu o suită de jocuri populare din zona de şes a Banatului.

La acest moment de cinstire al fiilor satului, au fost prezenți profesori de la Catedra de Teologie din Timișoara, ing. Titu Bojin, preşedintele Senatului Uniunii Jurnaliştilor din Banatul Istoric, Vasile Todi, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Banatul Istoric, Ovidiu Doţa, primarul comunei Topolovăţu Mare.

„E soare în sufletele mulţimii de oameni sosiţi la biserica din Topolovăţu Mare, în după-amiaza aceasta de duminică, la început de primăvară. Nicicând n-a cunoscut comuna o asemenea sărbătoare de spirit ca acum. Lumea de prin toate satele din jur a venit – cu mic, cu mare – să ia parte la rugăciune, în biserica lor, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, cu profesori de la catedra de Teologie din Timişoara, să primească răspunsuri la întrebări privind viaţa şi moartea, păcatul şi desprinderea de răutăţi, întoarcerea la credinţă şi dobândirea mântuirii. Simpozionul, sugestiv intitulat „Între Cer şi Pământ”, desemnează calea spre înălţimea Cerului, printr-o viaţă în afara păcatului, întru mântuire. Copiii aceştia în straie populare, frumoşi ca nişte flori, au întâmpinat ierarhul cu pâinea şi sarea preţuirii, a dragostei desprinse din florilegiul buneicuviinţe învăţate de la părinţi, de la bunici. Cu un asemenea moment poate că te întâlneşti odată în viaţă”, a spus Constantin Jichița, un distins fiu al satului.

Prin toate momentele solemne, Topolovățul Mare, satul din partea de Vest a țării, a renăscut pe noi coordonate, sub semnul de a recupera anii ce s-au scurs în ritm prea lent şi prea cu puţin folos. Astfel, printr-un mod deosebit, satul românesc bănățean nu numai că și-a adunat de pretutindeni fiii, ci le-a recunoscut contribuţia la consolidarea prestigiului comunităţii locale. Cu toţii, oaspeţi şi săteni, şi-au exprimat bucuria de a fi martorii unor clipe inedite, cu puternice reverberții istorice,  puse, de acum înainte, în rama veșniciei, sperând într-o nouă revedere, ca semn de înfrăţire sufletească cu valoare de paradigmă.

Comments are closed.