Colindători la Centrul de Asistență și Recuperare pentru persoane aflate în dificultate

Marți, 19 decembrie, Corul “Sfântul Nicolae” al Facultății de Teologie din Timișoara a adus vestea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos beneficiarilor Centrului de Asistență și Recuperare pentru persoane aflate în dificultate, de pe strada Ioan Plavoșin, nr 21 din urbea noastră. 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, Corul Facultății de Teologie din Timișoara, alături de pr. Zaharia Pereș, consilier eparhial și sora Nicoleta Ploșnea, muzeograf la catedrala mitropolitană, au adus colindul binecuvântat persoanelor aflate în dificultate și le-au oferit pachete cu daruri.  
Corul Facultății de Teologie, condus de asist. dr. Ion Alexandru-Ardereanu s-a pregătit cu un bogat repertoriu de colinde tradiționale, care au înseninat chipurile și sufletele celor prezenți. Colindele tradiționale ne vorbesc despre marea taină a creștinătății, aceea că Dumnezeu se face om, asemenea nouă, iar Hristos Domnul se naște în peștera din Betleem.

Beneficiarii acestui centru sunt persoane vârstnice, dar și tineri, care suferă de boala Alzheimer, Parkinson, și pentru care, colindele din această perioadă sunt singurele elemente, ce îi sensiblizează și îi emoționează aducându-le aminte de perioada copilăriei.

Pr. Zaharia Pereș a rostit un scurt cuvânt, adecvat acestui moment, în care a prezentat cadrul generic al Nașterii Domnului Iisus în lume, și marele dar, pe care Domnul ni-l face nouă oamenilor credincioși. Chiar dacă atunci când s-a născut, lumea nu L-a primit, din dragoste față de noi, oamenii, El se naște în peștera săracă, și ne aduce vestea cea bună, aceea că El ne iubește, pentru că suntem copiii Lui. Din acest motiv, și noi cei de azi avem datoria să-l vestim pe Domnul prin trâmbițele colindului, și să aducem mângâiere aproapelui nostru aflat în boală și suferință. Făcând astfel, devenim asemenea cu Domnul, care este și învățătorul nostru întru cele duhovnicești, atât de necesare pentru mânturiea sufletelor noastre.

Părintele Zaharia i-a încredințat pe cei prezenți de dragostea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan și a Preasfințitului Părinte Paisie, Episcop-vicar, care întotdeauna se îngrijesc de cei aflați în neputințe și suferințe.

De asemenea, beneficiarii Centrului au oferit colindătorilor cadouri pe care le-au pregătit la activitățile pe care le desfășoară  în cadrul atelierelor creative.

***
Serviciile sociale din Centrul de Asistență și Recuperare pentru persoane aflate în dificultate se acordă într-o clădire renovată şi echipată printr-o finanţare din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Având motto-ul “În slujba oamenilor”, Centrul se adresează mai ales persoanelor vârstnice suferind de boala Alzheimer, de boala Parkinson, celor care se recuperează în urma unui accident cerebral vascular, persoanelor cu dizabilităţi şi familiilor acestora. În prezent centrul deservește peste 90 de beneficiari, care se bucură de servicii de înaltă calitate din partea personalului de specialitate din această unitate socială. Directorul general al Centrului este Jr. Rodica Cojan, iar Șef Centru este Andreea Manolache.

Activităţile desfăşurate în centru sunt: consiliere socială, psihologică şi medicală, kinetoterapie, ergoterapie, logopedie, meloterapie, club de dans, atelier de pictură. În funcţie de interesul arătat de beneficiari, se iniţiază şi alte tipuri de activităţi. Spaţiul este generos şi fiecare tip de activitate se desfăşoară în încăperi special amenajate. Personalul de specialitate este format din: medic, asistent social, psiholog, kinetoterapeut, ergoterapeut, logoped şi meloterapeut; o parte a acestor specialişti desfăşurându-şi activitatea şi în cadrul altor servicii sociale furnizate de către Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară. Centrul poate fi vizitat zilnic, în intervelul orara 8.30-12.30, de persoanele interesate pentru înscriere.

Misiunea Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara este de a deservi interesul comunității prin realizarea măsurilor de asistență socială în domeniul protecției copilului și familiei, a persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilitate și a altor persoane și grupuri aflate în nevoie socială. Direcția de Asistență Socială a Municipilui Timișoara este un serviciu public de interes local și a fost înființat prin HCLMT nr. 218/27.06.2017.

 

Comments are closed.