Concert de colinde susținut de elevii Școlii Gimnaziale „Sfântul Antim Ivireanul”

În Sala „Capitol” a Filarmonicii Banatul din Timișoara a avut loc, Luni seara, tradiționalul concert de colinde, susținut de Corul Prologos al Școlii Gimnaziale „Sfântul Antim Ivireanul” și al Grădiniței „Troița”  din Timisoara. Programul celei de a VIII-a ediții a concertului a cuprins mai multe colinde, interpretate atât de copiii de la grădiniță, împreună cu cei din clasele primare, cât și de copiii de la gimnaziu. Un moment deosebit l-a constituit Corul de fete al Liceului Teoretic „Traian Vuia” din Făget, Corala Mărgana din localitatea Marga, jud. Caraș Severin și Corul de părinți Prologos.

„Este deja un concert cu tradiție pentru timișoreni, ce a ajuns anul acesta la a VIII-a ediție. Concertul este foarte îndrăgit de comunitatea de copii, părinți și bunici din Timișoara”, a spus Ioana Popescu, director de promovare al Școlii Gimnaziale „Sfântul Antim Ivireanul”.

La eveniment au participat clerici, profesori, elevi, studenți, dar și părinții și apropiții copiilor de la cele două unități de învățământ organizatoare. La final, toate corurile participante, prin cântul și portul popular, au încântat auditoriul printr-un program de colinde, prin care au transmis bucuria specifică perioadei Crăciunului.

„În întreaga istorie a noastră a existat o legătură deosebită între Biserică și Școală. Pe bună dreptate s-a spus că Școala este <<fiica>> Bisericii. Aici, pe meleagurile noastre bănățene, Biserica Ortodoxă Română a avut și are în grijă pe toți copiii, elevii și studenții din oraș, statornicindu-se o legătură de suflet între Arhiepiscopia Timișoarei și Școala ortodoxă Antim Ivireanul. Această școală are sute de elevi, care învață în duhul tradițiilor frumoase ale românilor, formându-se, din punct de vedere moral și intelectual, la <<umbra>> Bisericii. Roadele acestei împreună-lucrări se văd, iată și astăzi, prin manifestarea organizată la Filamonica Banatul, unde acești copii prezintă un buchet de colinde tradiționale românești, pe care le oferă părinților, bunicilor, profesorilor și credincioșilor din cetatea Timișoarei”, a spus părintele Ionel Popescu, vicar eparhial.

Fiecare participant, prin achiziționarea biletului, a primit în dar și albumul de colinde autentice romanesti „Ce Soare rasare!”. CD-ul cuprinde 14 colinde culese din bogata și valoroasa moștenire a neamului nostru românesc. Frumoasele cântări tradiționale reprezintă cele mai autentice trăiri muzicale ale sufletului poporului român, fiind un album unic, ce aduce multă bucurie în numeroase familii, în preajma marelui praznic al Nașterii Domnului.

Concertul traditional de colinde a fost organizat de Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul” și Grădinița „Troița” din Timisoara, în colaborare cu Asociația „Prologos”, Arhiepiscopia Timișoarei și Filarmonica Banatul.

Școala Ortodoxă „Sfântul Antim Ivireanul” funcţionează cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, fiind prima şcoală ortodoxă din judeţul Timiş, autorizată de Ministerul Educaţiei. Alături de Grădinița „Troița”, Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul” funcţionează sub patronajul Arhiepiscopiei Timişoarei şi al Asociaţiei „Prologos“.

Comments are closed.