Concursul județean de creație religioasă „Sf. Iosif cel Nou de la Partoș” – etapa finală

La Colegiul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara a avut loc astăzi, 13 noiembrie, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, etapa finală a Concursul județean de creație religioasă „Sf. Iosif cel Nou de la Partos”. Ediția a VII-a a acestui concurs de creație religioasă a avut tema „Icoane sfinte”, temă ce stă în strânsă legătură cu proclamarea anului 2017 de către Patriarhia Română ca Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Grupul ţintă al Concursului de creație religioasă „Sf. Iosif cel Nou de la Partos” sunt elevii de nivel primar şi gimnazial (clasele II-VIII) din şcolile şi parohiile judeţului Timiş. Concursul s-a desfășurat pe trei etape: faza locală (pe școală și parohie), faza zonală, ce s-a desfășurat în 10 centre din Județul Timiș și faza finală. Ultima etapă s-a desfășurat pe mai multe secțiuni: memorare și recitare de poezie religioasă, realizare desen religios, scriere și prezentare eseu religios și interpretare de priceasnă și cântare bisericească psaltică, reunind câștigătorii locului I de la fiecare secțiune din cele 10 centre zonale.

„În copilărie, când eram la școală ca și voi, se rosteau alte poezii despre cei care i-au chinuit în închisori pe mulți români deosebiți. În acele vremuri, noi nu am știut că erau atâția frați de-ai noștri închiși în temnițe. De aceea, să-I mulțumim lui Dumnezeu că țara își revine și că, într-adevăr, trebuie să-i cinstim pe cei care pentru credință, pentru neam și țară au fost în temnițe. Vă mulțumesc în numele celor care au fost în lanțuri și despre care voi ați spus aceste minunate poezii! Să spuneți generațiilor viitoare prin ce au trecut strămoșii voștri și că a existat o vreme când Hristos era după gratii în închisorile comuniste din România. Mulțumesc profesorilor și părinților voștri care vă sprijină și v-au adus la acest concurs patronat de Sfântul Iosif de la Partoș!”, a spus Părintele Mitropolit Ioan.

Concursul are următoarele obiective: formarea virtuţilor creştine şi consolidarea deprinderilor de comportament religios-moral; intensificarea colaborării dintre Şcoală, Biserică, familie și comunitate, prin implicarea în concurs a peste 400 de elevi, a părinților acestora, a profesorilor de Religie și a preoților din peste 40 școli și parohii

Concursul de creație religioasă „Sf. Iosif cel Nou de la Partos” este organizat de Arhiepiscopia Timișoarei, prin sectorul învățământ și activități cu tineretul, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” Timișoara, Parohia Ortodoxă Română Timișoara Fabric Est, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Timiş, fiind inclus pe agenda culturală 2017.

Comments are closed.