Concursul județean de creație religioasă Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, ediția a VIII-a

Luni, 3 decembrie, a.c., la Colegiul de Național  Artă ,,Ion Vidu” Timişoara s-a desfășurat cea de-a 8-a ediție a concursului județean de creație religioasă Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, în conformitate cu programa şcolară la Religie ortodoxă şi cu curriculumul proiectului catehetic ,,Hristos împărtăşit copiilor”. Anul acesta tema Concursul Judeţean de creație religioasă Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş  este ,,Marea Unire: credință și jertfă” și este în strânsă legătură cu proclamarea anului 2018 de către Patriarhia Română ca Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Ioan, la etapa finală a concursului s-au prezentat peste 70 de elevi din centrele zonale selectate, care au prezentat lucrările și creațiile lor în fața unui juriu alcătuit din profesori de la Facultatea de Teologie din Timișoara, profesori de religie și coordonatori de centre catehetice. Reprezentantul Centrului Eparhial la eveniment a fost pr. Dr. Nichifor Tănase, consilier la sectorul Învățământ și Tineret din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei.

Grupul ţintă sunt elevii de nivel: primar şi gimnazial din şcolile şi parohiile judeţului Timiş. Desfăşurarea concursului a cuprins trei etape: locală: în fiecare şcoală / parohie, până la data de 3.11.2016; zonală: între 07.11.2016 şi 8.11.2016, în 10 centre zonale: la Liceul Pedagogic ,,Carmen Sylva” Timișoara,  Parohia Ortodoxă Română ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Timișoara, Giarmata Vii, Belinț, Cărpiniș, Deta, Făget,  Lenauheim, Lugoj şi Sânnicolau Mare, și  finală, la Colegiul de Național  Artă ,,Ion Vidu” Timişoara, în data de  11.11.2016, ora 13.00.

Concursul s-a desfășurat pe șase secţiuni pe tema dată: clasele II-IV: – memorare şi recitare de poezie religioasă; realizare de desen religios; clasele V-VI: – realizare de desen religios;  clasele  VII-VIII: – scriere şi prezentare de eseu religios; clasele  V-VIII:  – interpretare de priceasnă bisericească; interpretare de cântare bisericească psaltică.

Obiectivele concursului au fost formarea virtuţilor creştine şi consolidarea deprinderilor de comportament religios-moral și intensificarea colaborării dintre Şcoală, Biserică, familie și comunitate.

Concursul este organizat de Arhiepiscopia Timișoarei, prin sectorul învățământ și activități cu tineretul, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Liceul Pedagogic ,,Carmen Sylva” Timișoara, Parohia Ortodoxă Română Timișoara Fabric Est și cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Timiş, fiind inclus pe agenda culturală 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.