Concursul județean de creație religioasă ”Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” la centrul zonal Timișoara Viile Fabric

În această săptămână, s-a desfășurat etapa zonală a Concursului județean de creație religioasă ”Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”. Ajuns la ediția a IX-a, competiția din acest an are ca temă Iisus Hristos – sufletul satului meu.

Scopul concursului, conform regulamentului, are în vedere dezvoltarea spirituală, morală și culturală a elevilor creştin-ortodocşi prin intensificarea cooperării şi colaborării în domeniul învăţământului religios preuniversitar între Biserică, şcoală, familie și comunitate.

Concursul s-a desfășurat pe șase secţiuni: memorare şi recitare de poezie religioasă și realizare de desen religios (clasele II-IV); scriere şi prezentare de eseu religios, interpretare de cântare bisericească psaltică, realizare de desen religios (în ziua concursului) și interpretare de priceasnă bisericească (clasele V-VIII).

În realizarea lucrărilor, elevii participanți au luat în considerare mai multe aspecte legate de tema concursului, și anume: satul – spațiul specific devenirii poporului român; existența și viața satului desfășurată în jurul bisericii și a credinței în Domnul nostru Iisus Hristos; ortodoxia, spiritualitatea satului românesc; personalității duhovnicești și culturale ale satului românesc.

Printre cele 10 centre zonale, care au găzduit organizarea concursului, se află și parohia Timișoara Viile Fabric. La acest centru, în ziua de 28 noiembrie a.c., au participat mai mulți elevi de la unitățile gimnaziale de învățământ din Timișoara. În urmă jurizării, elevii, desemnați câştigători la cele șase secțiuni, s-au calificat la faza finală a competiției, care se va desfășura în 3 decembrie. Toți elevii participanți au primit diplome și cărți din partea organizatorilor.

Concursul este organizat de Parohia Ortodoxa Română Timișoara Fabric Est prin Centrul educativ-misionar ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Arhiepiscopia Timişoarei și  Colegiul Național Pedagogic ,,Carmen Sylva” Timișoara. El este inclus pe agenda culturală a Consiliului Județean Timiș, fiind cofinanțat de această instituție prin Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș.

Tot la parohia Timișoara Viile Fabric, de sărbătoarea Sfântului Ap. Andrei, Ocrotitorul României, au fost premiați, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, toți elevii participanți la atelierul de pictură pe sticlă, derulat în cadrul Taberei de creație ”Icoana mea”, ediția a VI-a.

Comments are closed.