Conferință dedicată icoanei imnologice la Timișoara

Joi, 16 martie, în sala festivă a Centrului eparhial din Timișoara s-a desfășurat cea de-a doua conferință prepascală intitulată „Conceptul de icoană imnologică” susținută de părintele conf dr. Constantin Jinga, profesor la Facultatea de Teologie din Timișoara. Au participat preoții profesori și cadrele didactice de la Facultaea de Teologie și studenți ai aceleiași facultăți.

Conferențiarul a explicat conceptul de icoană imnologică așa cum apare el în scrierile ieroschimonahului Daniil Sandu Tudor. „Am ales acest titlu de <<icoană imnologică>>, pentru că acest concept îi aparține ieroschimonahului Daniil Sandu Tudor, care îl folosește într-o notă explicativă referitoare la Acatistul dedicat Rugului Aprins al Maicii Domnului. Reiese din explicațiile acestuia că icoana imnologică este un concept mult mai larg, care se referă la reprezentările grafice ale icoanei, așa cum suntem obișnuiți în mod tradițional, dar și la anumite expresii de sorginte biblică, liturgică, ce au o țintă clară, încorporarea omului în viața liturgică și în cunoașterea lui Dumnezeu. Icoana imnologică are ca scop îndumnezeirea omului prin asumarea duhovnicească a textului biblic”, a specificat părintele profesor conf. dr. Constantin Jinga.

În cadrul acestui eveniment duhovnicesc, Corul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, dirijat de diacon asist. dr. Ion Alexandru-Ardereanu a susţinut un recital coral specific perioadei Postului Mare.

Conferințele prepascale cu genericul: „Iconologia și Iconografia – Tezaurul Ortodoxiei” sunt organizate de specializarea de Teologie Ortodoxă a Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, împreună cu Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația Studenților Creștin Ortodocși – Filiala Timișoara. 

Următoarea conferință va avea loc săptămâna viitoare, pe 23 martie, de la ora 18,00, în aceeași locație, cu o nouă temă dedicată iconografiei ortodoxe, ce va fi susţinută de cercetătorul dr. Sabina Pârvulescu intitulată „Iconari bănățeni”.

Comments are closed.