Conferință dedicată Sfinților Trei Ierarhi

În Sala festivă a Centrului eparhial din Timișoara a avut loc Marți, 29 ianuarie, conferința „Vocația culturală și spirituală a Sfinților Trei Ierarhi și rolul lor în viața creștinismului”, susținută de pr. conf. dr. Nicolae Morar, de la Departamentul de Teologie al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara. La evenimentul duhovnicesc au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. 

Părintele conferențiar a evidențiat faptul că cei trei mari sfinți ai Bisericii au fost receptivi la cultura epocii lor, reușind să facă din discursul creștin unul care să fie concurențial pentru mesajul filosofiei păgâne din epocă. De asemenea a fost reliefat și faptul că acești dascăli ai teologiei au impus, sub aspect duhovnicesc, un ritm vieții bisericești care, de atunci, se păstrează, fiind viu și astăzi.

La conferință au participat părinți profesori de la Facultatea de Teologie, cadre didactice, elevi seminariști, studenți teologi, precum și studenți masteranzi. După prelegere, pr. lect. univ. dr. Adrian Covan a citit și un Laudatio în onoarea pr. prof. Nicolae Morar. În continuare, pr. Marius Florescu a vorbit despre ultimele apariții editoriale: volumul „1993-2018. Un sfert de veac de învățământ teologic ortodox superior la Timișoara. Părintele conf. dr Nicolae Morar – patru decenii de activitate și 65 de ani de viață”, precum și Analele Universității de Vest din Timișoara – Seria Teologie, ambele dedicate pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar, care timp de patru decenii a slujit catedra învățământului teologic ortodox românesc de la Caransebeș și Timișoara. După lansarea acestor cărți, Corul Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, condus de pr. dr. Radu Bogdan a prezentat un buchet de tropare și imnuri duhovnicești închinate ocrotitorilor învățământului teologic.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a felicitat pe părintele conferențiar Nicolae Morar, îndemnând stundenții teologi să lectureze operele Sfinților Trei Ierarhi care sunt actuale și astăzi, fiind adevărate manuale de îndrumare spre viața duhovnicescă.

Comments are closed.