Conferință despre iconarii bănățeni la Timișoara

Joi, 23 martie, în sala festivă a Centrului eparhial din Timișoara a avut loc cea de-a treia conferință prepascală intitulată „Iconari bănățeni” susţinută de cercetătorul dr. Sabina Pârvulescu. La eveniment au fost prezenți părinții profesori, cadrele didactice și studenții Facultății de Teologie din Timișoara.

Tema aleasă contribuie la o înțelegere mai bună a actualității sfintelor icoane pentru viața și misiunea Bisericii din Banat și concomitent a întregii Biserici Ortodoxe Române. În acest sens discursul conferențiarei a vizat proveniența pictorilor, stilul specific perioadei post-brâncovenești, iconostasul tributar picturii din Ucraina, Rusia și prezentarea nominală a celor mai cunoscuți iconari, pictori și zugravi bănățeni, precum și a icoanelor realizate, multe din acestea aflându-se astăzi la muzeul catedralei mitropolitane. 

 În cadrul acestui eveniment duhovnicesc, Corul Facultății de Litere, Istorie și Teologie a susţinut un recital coral specific perioadei Postului Mare. Conferințele prepascale cu genericul: „Iconologia și Iconografia – Tezaurul Ortodoxiei” sunt organizate de specializarea de Teologie Ortodoxă a Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, împreună cu Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația Studenților Creștin Ortodocși – Filiala Timișoara. 

Următoarea conferință cu titlul „Iisus Hristos ca icoană în lumina Sfinților Părinți” va avea loc săptămâna viitoare, pe 30 martie și îl va avea ca invitat pe Arhimandritul Melchisedec Ungureanu de la Mănăstirea Lupșa.

 

Comments are closed.