Corul de Cameră Excelsior din Arhiepiscopia Timișoarei a obținut Medalia de Aur

Corul de Cameră Excelsior, din Arhiepiscopia Timișoarei, a obținut la Etapa finală a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, ediția a X-a, Medalia de Aur.

Etapa finală a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, s-a desfăşurat vineri, 27 octombrie, la Palatul Patriarhiei din București, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a Preafericitului Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei și a întregii Rusii, a Preafericitului Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al întregii Albanii  şi a Preafericitului Părinte Rastislav, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi Slovaciei.

Evenimentul a fost organizat de Sectorul teologic-educaţional al Administrației Patriarhale, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, şi s-a desfăşurat pe patru secţiuni.

Corurile participante la Secțiunea A (Interpretare muzică psaltică) au fost:

 • Grupul Bizantin Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, din Arhiepiscopia Tomisului;
 • Corul Vlaho-Bizantin, din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei;
 • Corul Byzantion, din Arhiepiscopia Iașilor.

Acestea au avut de interpretat câte două piese muzicale, la alegere: o piesă din slujba Vecerniei/a Utreniei şi o piesă din slujba Sfintei Liturghii.

Corurile participante la Secțiunea B (muzică corală) au fost:

 • Corul Cvartson, din Arhiepiscopia Iașilor;
 • Corul de Cameră Excelsior, din Arhiepiscopia Timișoarei;
 • Corala Sfinții Arhangheli – Paris, din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale.

Acestea au avut de interpretat câte trei piese muzicale, la alegere: o piesă religioasă ortodoxă din repertoriul românesc, o piesă religioasă sau laică din repertoriul internaţional, o piesă românească de inspiraţie folclorică/o piesă românească patriotică.

La Secțiunea D (Compoziție muzicală corală), au fost invitaţi să participe compozitori de muzică din cuprinsul Patriarhiei Române. Fiecare concurent trebuia să compună o piesă muzicală, pentru cor mixt sau de voci egale, a cappella, cu sau fără instrumente neacordabile (exemple – toacă, clopot, trianglu etc.), cu durata între 5 și 7 minute, având ca temă mărturisirea credinţei în temniţele comuniste din România. La această secțiune, în urma evaluării fidelității stilistice și a tehnicilor componistice, juriului, format din profesori de muzică, dirijori, compozitori și muzicologi din țară, a hotărât ca tânărul teolog Ilie Adrian Iacob, student în anul IV la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, din cadrul Universității de Vest din Timișoara, specializarea Teologie Pastorală, să primească locul III. Acesta, inspirându-se din imnologia liturgică a Bisericii Ortodoxe, mai exact dintr-o stihire de la Laude a Sfinților 40 de mucenici din Sevastia Armeniei, a compus o piesă muzicală pentru cor mixt, pe glasul 5, închinată mărturisitorilor și mucenicilor români din lagărele comuniste.

Textul compoziției este următorul: „Veniți să lăudăm, fraților, cu cântări ceata cea mucenicească a martirilor români, care, înfierbântându-se de înghețul celulei, a biruit, în duh, pe vrăjmașul cel roșu, cu râvna arzătoare arzând frigul înșelăciunii acestuia; oastea cea preavitează, adunarea cea preasfințită, pe luptătorii cei neînfricați și nebiruiți, pe apărătorii și păzitorii credinței, care cu tărie se roagă lui Hristos, să trimită neamului nostru românesc pace și mare milă”.

Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” îşi propune:

 1. să contribuie la cunoașterea lui Dumnezeu și la mărturisirea credinței ortodoxe, prin muzica bisericească;
 2. să susţină interpretarea autentică a muzicii bisericești;
 3. să identifice şi să promoveze formaţiile de muzică bisericească valoroase;
 4. să faciliteze accesul publicului larg la acest gen de muzică;
 5. să îmbogățească repertoriul liturgic și muzical românesc, stimulând creativitatea compozitorilor de muzică din țară.

Este indubitabil faptul că, alături de pictură, muzica bisericească este parte integrantă a cultului creștin ortodox, cu rol important în mărturisirea credinței ortodoxe. Promovând interpretarea autentică a muzicii bisericești, festivalul-concurs contribuie la păstrarea şi la cultivarea acestui tezaur al culturii universale şi naţionale.

Ediția a X-a a festivalului-concurs s-a înscris în seria celor dedicate anului 2017, declarat în Patriarhia Română Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

 

Comments are closed.