Cursuri pentru obținerea gradelor profesionale în preoție

Miercuri, 30 august, în Mitropolia Banatului a început o nouă sesiune de cursuri pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie (definitivat şi gradul II).

Evenimentul a debutat în Paraclisul mitropolitan „Învierea Domnului” din incinta Reședinței mitropolitane, cu Slujba Acatistului Domnului Iisus Hristos, după care toți cei 24 de preoți înscriși s-au întâlnit în Sala Festivă a Centrului Eparhial cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

„Aceste cursuri sunt foarte importante în viața preoților, pentru că, după ce au părăsit băncile facultăților, au intrat în viața cotidiană a Bisericii. Dacă până la hirotonie au avut o experiență a cursurilor și a bibliotecii, acum se întorc cu o altfel de experiență, și anume aceea din parohiile în care au fost rânduiți. În acest moment, ei își dau seama tot mai mult de rolul profesorilor și de importanța cursurilor. I-am îndemnat la multă responsabilitate, la o pregătire duhovnicească deosebită pentru Sfânta Liturghie și, în același timp, la pregătirea unei predici, pe care să o rostească în fața credincioșilor, pentru că preoții sunt <<trâmbițe ale harului lui Dumnezeu>> în fața credincioșilor păstoriți”, a spus Mitropolitul Banatului.

La această serie a cursurilor pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical participă candidaţi din eparhiile Timişoarei, Aradului şi Caransebeşului. Timp de două săptămâni, cursurile vor fi ţinute de către cadre didactice universitare de la toate cele trei Facultăţi de Teologie din cuprinsul Mitropoliei Banatului.

Sesiunea pentru obţinerea gradelor profesionale se va finaliza printr-un examen, în ziua de 19 septembrie, constând din două probe la cunoştinţele teologice inter-disciplinare şi pastoral-misionare şi o probă orală din predică sau cateheză, liturgică şi administraţie parohială pentru definitivat şi două probe scrise de cunoştinţe teologice inter-disciplinare şi pastoral-misionare pentru gradul II.

În conformitate cu Metodologia pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical, aprobată de Sfântul Sinod prin Hotărârea nr. 1199/2008 şi completată prin Hotărârea nr. 565/2017, se menţionează că obţinerea gradului definitiv este obligatorie pentru personalul clerical şi se obţine prin cursuri şi examene speciale de definitivare la minim 2 ani şi cel mult 5 ani de la titularizarea pe post, prin hirotonie. De asemenea, potrivit art. 125, alin 1 din Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, se arată că obţinerea gradelor profesionale (definitiv, II şi I) sunt obligatorii ca formă continuă de perfecţionare a pregătirii clerului.

Comments are closed.