Debutul conferințelor de toamnă în Arhiepiscopia Timișoarei

dsc_1066-largeAstăzi, 1 noiembrie a debutat la Timișoara ce-a dea doua conferință preoțească semestrială din acest an unde, a fost dezbătută tema: “Anul comemorativ al Sfântului Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești”, întâlnire ce a reunit preoții din Protopopiatele Timișoara I și Sânnicolau Mare.

Deschiderea conferințelor preoțești din această toamnă a început cu oficierea “Acatistului Mântuitorului nostru Iisus Hristos” în biserica cu hramul “Nașterea Maicii Domnului” a parohiei Timișoara Iosefin, apoi întâlnirea s-a continuat în sala de conferințe din subsolul  bisericii.

Evenimentul s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, la îndemnul căruia preoții au ținut un moment de reculegere pentru trecerea la cele veșnice a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Iustinian al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, ierarh venerabil al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dar și pentru preotul Ioan Jurca, de la Parohia Sânandrei, care în urmă cu o săptămână s-a mutat la Domnul.

În continuare chiriarhul Banatului a prezidat întâlnirea preoților și a vorbit despre importanța Sfântului Mitropolit Martir Antim pentru Biserica Ortodoxă Română prin tipăriturile sale în limba română. În partea a doua au fost discutate diferite probleme administrative, colaborarea cu școlile de pe raza parohiilor, colaborarea cu mass-media, prezentarea ultimelor hotărâri ale Sfântului Sinod ș.a.

conf-preotesti

Următoarele conferințe vor avea loc mâine, 2 noiembrie, la Protopopiatele din Lugoj și Făget și în 3 noiembrie, la Protopopiatele Timișoara II și Deta.

În al doilea semestru al anului 2016, sub genericul „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti” se evaluează moştenirea spirituală şi culturală a acestui sfânt, la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică (1716-2016), precum şi importanţa tiparului în dezvoltarea misiunii Bisericii.

dsc_1061-large dsc_1062-large dsc_1063-large dsc_1069-large dsc_1071-large

Comments are closed.