Denia Canonului Mare, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara

Sute de credincioși timișoreni au venit, Miercuri, în săptămâna a 5-a din Postul Mare, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, pentru a participa la Denia Canonului cel Mare al Sfântului Cuvios Andrei Criteanul. Sfânta slujbă a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La finalul deniei, Mitropolitul Banatului a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a reliefat semnificațiile duhovnicești ale acestor slujbe speciale săvârșite în săptămâna a V-a din Postul Paștilor.

Acest extraordinar poem liturgic mai este cunoscut şi sub denumirea de „Canonul Mare“, pentru numărul mare de stihiri, pentru diversitatea temelor, dar şi pentru profunzimea învăţăturilor teologice, învățături ce oferă „cheia” înțelegerii sinuoasei călătorii pe care o are de parcurs fiecare om până ajunge la starea de transcendere a determinismelor firii umane căzute. Prin faptul că slujba pune în atenție viața omului de la Adam până la Hristos, Noul Adam, prezentând tragedia omului îndepărtat de Dumnezeu, ea primește o semnificație aparte, fiind deopotrivă o meditație biblică și o rugăciune de pocăință și de refacere a legăturii filiale cu Dumnezeu. În mod paradoxal, acest imn liturgic nu sporește deznădejdea sau intensitatea angoasei ce s-ar putea naște din gândul la propria păcătoșenie, ci, din contra, purifică dorința, adeseori ispitită de fantasmele proiectate pe zidul finitudinii, întărind, totodată, încrederea și nădejdea în iubirea milostivă a lui Dumnezeu.

Comments are closed.