Duminica a 9-a după Rusalii și Ziua Imnului Național

În duminica a 9-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în Catedrala Mitropolitană de un sobor de preoți si diaconi. La slujbă, alături de credincioșii bănățeni, s-au rugat și nepotul Regelui Mihai I, Nicolae Medforth-Mills și logodnica acestuia, Alina Binder. După otpustul Sfintei Liturghii, Chiriarhul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură, explicând fragmentul evanghelic diminical, redat de Sfântul Evanghelist Matei (14, 22-34).

Între Casa Regală a României și Timișoara există o vădită legătură, având în vedere că Regele Mihai  fost foarte legat de urbea de pe Bega, mai ales că a ctitorit Catedrala Mitropolitană, un veritabil simbol al orașului, fiind prezent, alături de Patriarhul Miron Cristea, la târnosirea acesteia la 6 octombrie 1946. După anii 1990, atât Majestatea Sa Regală, cât și membrii Familiei Regale au participat de mai multe ori la slujbele de Înviere sau de Crăciun, oficiate în monumentalul lăcaș de cult.

Imediat după slujbă, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a participat la manifestările religios-militare, desfășurate în Piața Libertății, cu prilejul Zilei Imnului Național al României. După slujba religioasă oficiată de Părintele Mitropolit Ioan au urmat mai multe alocuțiuni din partea autorităților județene. În acest sens, prefectul județului Timiș, Eva Georgeta Andreaș, a dat citire mesajului ministrului afacerilor interne, Carmen Dan, cu prilejul acestei zile.

La evenimentele dedicate Zilei Imnului de Stat au participat, pe lângă locuitorii orașului de pe Bega, și reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, precum şi nepotul Regelui Mihai. Ceremoniaul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

Comments are closed.