Duminica a V-a după Rusalii la catedrala mitropolitană din Timișoara

În Duminica a V-a după Rusalii Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la catedrala mitropolitană din Timișoara, alături de pr. prof. Dr. Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie din Sibiu și de un ales sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor timișoreni Părintele Mitropolit Ioan a prezentat învățăturile ce se desprind din Evanghelia de la Matei cap.8 , 28-34, unde Sfântul Evanghelist ne prezintă vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei.  

După Sfânta Liturghie Părintele Mitropolit Ioan, alături de credincioșii timișoreni și de ostașii din cadrul Oastei Domnului veniți din întrega țară, au înălțat cântări de laudă Domnului Iisus Hristos și Maicii Domnului pe scările catedralei mitropolitane.

De asemenea, în aceeași duminică a avut loc Adunarea pe țară a Asociației „Oastea Domnului”. Evenimentul s-a desfășurat în partea a doua a zilei, când preoții coordonatori din centrele din țară ale acestei asociații, au rostit cuvinte de învățătură, itercalate de cântări bisericești și poezii specifice Oastei Domnului. Totodată, a fost prezentată și sceneta religioasă „Vameșul și Fariseul” pusă în scenă de către frații ostași din Timișoara ai Asociației „Oastea Domnului”.  

Debutul întâlnirii Adunării pe țară a „Oastei Domnului” a avut loc sâmbătă seara la Paraclisul mitropolitan „Sfântul Ioan Evanghelistul” și Sfântul Evanghelist Luca” din incinta Colegiului Național C.D. Loga din Timișoara. La eveniment a participat și Părintele Mitropolit Ioan. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. prof. Dr. Vasile Mihoc, președintele „Oastei Domnului”, care a vorbit despre viața duhovnicească a creștinului și a schițat o scurtă istorie a „Oastei Domnului”, prezentând personalitățile de seamă, care prin viața și scrierile lor l-au mărturisit pe Hristos în perioada comunistă.

Au participat la acest eveniment majoritatea centrelor din țară în care funcționează Asociația „Oastea Domnului”. Astfel, ostașii au fost însoțiți de către părinții coordonatori din fiecare oraș. Au fost prezenți pr. Iosif Toma de la Sibiu, pr. Claudiu Melean din Cluj, pr. Ilie Mirel, de la București, pr. Roncea Petru din Comănești-Bacău și pr. Gheorghe Itineanț din Timișoara. 

Istoric

Oastea Domnului este o mișcare duhovnicească în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, care are în vedere combaterea alcolismului, sudalmei, precum și al altor abateri de la morala creștină și de la bunele norme de conviețuire socială. De asemenea, ostașii au ca mesaj central al propovăduirii lor trăirea activă a credinței ortodoxe prin dinamizarea clerului și tuturor mirenilor. Astfel, se are în vedere redescoperirea conceptului de convertire, prin Taina Pocăinței, ce are în centru Jertfa Domnului nostru Iisus Hristos, cel Răstignit și Înviat, pe Mielul lui Dumnezeu și Logosul Întrupat.  Fondatorii Asociației Oastea Domnului sunt părintele Iosif Trifa, fratelea Traian Dorz și Ioan Marini. De menționat este și faptul că acestă mișcare va împlini un secol de existență peste șase ani.

Comments are closed.