Duminica Sfinților Români, la Catedrala mitropoliană

Duminica a 2-a după Rusalii a constituit pentru credincioșii bănățeni, precum și pentru credincioșii români de pretutindeni, o zi cu o semnificație aparte, întrucât au fost sărbătoriți toți sfinții români. În această zi de aleasă sărbătoare, în cadrul slujbelor săvârșite în mănăstirile și parohiile din cuprinsul Mitropoliei Banatului au fost înălțate rugăciuni către sfinții români, ei fiind rugători și mijlocitori înaintea tronului Preasfintei Treimi pentru mântuirea noastră.

Credincioșii timișoreni s-au bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a asistat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată la Catedrala mitropolitană din Timișoara de către un sobor de preoți și diaconi. După otpustul sfintei slujbei, Mitropolitul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre universalitatea mântuirii, revelând faptul că sfințenia este accesibilă oricărui om, indiferent de etnie, care răspunde chemării Mântuitorului Hristos și care cultivă comuniunea de iubire cu Dumnezeu, precum și despre sfinții români, ca „Evanghelii vii ale neamului nostru”. În acest sens, Întâistătătorul Mitropoliei Banatului a subliniat faptul că această zi mai poate fi numită „Duminica prietenilor români ai lui Hristos”, având în vedere că Însuși Hristos îi numește pe sfinți  „prieteni ai Lui”.

La final, Înaltpreasfinția Sa a conchis: „Un nor de sfinți, un nor de prieteni români ai lui Hristos a avut și are spațiul nostru românesc. Hristos mărturisește despre fiecare dintre dumneavoastră care umblați pe cărările Evangheliei Lui, spunându-I Tatălui: <<Iată prietenul Meu>>! Cât de minunat va suna în cer când Fiul lui Dumnezeu va mărturisi înaintea Tatălui că S-a întâlnit cu prietenii Lui din Timișoara! Se va auzi numele frățiilor voastre și a acestei cetăți, când Hristos va mărturisi înaintea Tatălui despre prietenii Lui români din Timișoara. O, ce mare bucurie pentru sufletele noastre și pentru părinții noștri care au plecat demult dintre noi și care vor auzi în cer că despre noi va mărturisi Hristos înaintea Tatălui că suntem prietenii Lui! Prin urmare, noi toți suntem chemați să devenim o <<Evanghelie vie>>, în care semenii noștri să citească despre faptele lui Hristos și să-L preamărească pe El”.

Comments are closed.