Duminica Tuturor Sfinților prăznuită la Mănăstirea Petroasa Mare

În Prima Duminică După Rusalii, numită și a Tututor Sfinților Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Petroasa Mare, care și-a sărbătorit cel de-al doilea hram. Chiriarhul a fost întâmpinat de arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din eparhie și de ierom. Ștefan Mateș, starețul mănăstirii, obștea monahală, oficialități locale și de numeroși credincioși români și ucrainiei. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Părintele Mitropolit în fruntea unui sobor de preoți și diaconi, slujitori la mănăstire și de alți preoți invitați din cadrul Protopopiatului Lugoj.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Ioan, care a evidențiat relația ce există între Dumnezeu și creștini, cei care Îi păzesc poruncile, și care sunt prieteni ai Mirelui. „Binecuvântat să fie Dumnezeu, că astăzi pământul românesc rodește atâția sfinți în Biserica întemeiată de El, și astfel România rămâne o țară a prietenilor lui Hristos, a sfinților, a evangheliilor vii, a iconelor vii tocmite de Hristos, Fiul Lui Dumnezeu” a spus Părintele Mitropolit.

De asemenea, la hram au venit în număr mare, credincioși ucrainiei din parohia  ortodoxă ucrainiană Petroasa Mare, Protopopiatul ucrainian din Lugoj, însoțiți de preotul paroh Viorel Mihai Brotnei. În prezent comunitatea credincioșilor ucrainiei numără peste 70 de familii.

Mănăstirea Petroasa Mare este una din cele mai noi vetre monahale din Arhiepiscopia Timișoarei, fiind înființată în anul 1996, aflându-se în proximit atea Municipiului Lugoj.

 

Comments are closed.