Elevii seminariști din Timișoara au reprezentat Județul Timiș la Olimpiada Națională de Limbi Clasice

Între 22-26 aprilie, la Timișoara, s-a desfășurat Olimpiada Națională de Limbi Clasice: Limba Latină și Limba Greacă Veche. Peste 220 de elevi de gimnaziu și liceu, de la instituții de învățământ de stat și private din toate județele țării, care studiază la toate formele de învățământ, au participat la această competiție națională de excelență cu deschidere internațională.

Etapa națională a olimpiadei de limbi clasice a avut loc Duminică, 23 aprilie, și s-a desfășurat pe două secțiuni: limba latină și limba greacă veche (elinã). La limba latină au participat elevi din clasele a VIII-a – a XII-a, iar la limba greacă veche, elevi din clasele a IX-a – a XII-a. La această etapă a concursului a participat câte un singur elev de la fiecare clasă, primul în ierarhia clasei la care a concurat. După proba scrisă, toți participanții au vizitat obiectivele de referință ale municipiului Timișoara, iar seara au participat la un program cultural-interactiv, susținut la Filarmonica Banatul.

Festivitatea de premiere a olimpicilor la limbile clasice s-a desfășurat în aula Universității de Vest, în prezența președintelui de onoare a comisiei, prof. univ. dr. Dan Negrescu, a participanților la olimpiadă, precum și a profesorilor coordonatori sau însoțitori. Din partea Arhiepiscopiei Timișoarei, la eveniment a fost prezent părintele consilier Sorin Lungoci.

La fiecare secțiune și la fiecare clasă s-au acordat câte 3 premii (premiu I, premiu II și premiu III) și câteva mențiuni. Premiile și mențiunile au fost acordate de Ministerul Educației Naționale și au constat în diplome și bani, conform cuantumului aprobat prin ordinul ministrului. Pe lângă premiile și mențiunile acordate de MEN, Universitatea de Vest din Timișoara a acordat diplome, însoțite de premii speciale, ce au constat în bani, cărți, obiecte de birotică și papetărie.

Printre olimpicii naționali la limba greacă veche s-au aflat doi elevi seminariști timișoreni: Răzvan Dragoș Filip Homeag (cls. a X-a) și George Antoniu Nicoară (cls. a XI-a), de la clasele de teologie din cadrul Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara. Ambii, prin perseverență și multe ore de studiu, coordonați cu abnegație și măiestrie de emerita prof. Monica Ghera, au obținut premiul II. Și la limba latină, eleva Anisia Mateia (cls. a IX-a), de la aceeași unitate de învățământ, a reprezentat Județul Timiș, obținând o mențiune.

Olimpiada Națională de limbi clasice s-a desfășurat conform prevederilor din Metodologia – cadru de organizare și desfășurare a olimpiadelor și concursurilor școlare. Scopul general al acestui concurs a fost identificarea și valorizarea elevilor cu un înalt nivel de competență la limbi clasice, precum și promovarea excelenței în domeniul culturii umaniste, prin valorificarea atributelor acestor discipline de studiu, care presupun relaționări lingvistice și culturale complexe. Se cunoaște faptul că, prin studierea disciplinelor clasice la nivelul excelenței, elevii conștientizează necesitatea raportării civilizației moderne la cultura clasică, pentru a dobândi o viziune globală asupra umanității, definind, deopotrivã, eforturile omului antic și modern de înțelegere a condiției umane, în context universal.

Organizatorii Olimpiadei Naționale de limbi clasice din acest an fost Colegiul Național Bănățean Timișoara și Universitatea de Vest din Timișoara, iar printre parteneri s-a aflat: Mitropolia Banatului, Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Asociația Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 Timișoara și Filarmonica Banatul.

Comments are closed.