Elogierea jertfelniciei femeilor creștine, în Duminica Mironosițelor

Femeile creștine din Timișoara au fost elogiate astăzi, în Duminica mironosițelor, de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care, după sinaxa euharistică săvârșită în Catedrala Mitropolitană din urbea de pe Bega, a vorbit despre frumusețea iubirii femeii creștine până la jertfa de sine.

Tot în acea zi de mare însemnătate creștină, la ceasul vecerniei, Înaltpreasfinția Sa a onorat invitația părintelui protopop Ioan Bude, fiind în mijlocul credincioșilor timișoreni din Zona Dacia, unde a rostit un cuvânt de învățătură atât despre aspectul de jertfă al mântuirii obiective, săvârșită de Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru întreaga omenire, cât și despre Ziua Învierii, ca paradigmă a veșniciei. „Ziua Învierii transcende timpul, ea nu începe într-o noapte și nu se sfârșește tot într-o noapte. Ea răsare din Lumina Învierii lui Hristos și nu are un apus, ci ea intră în veșnicie. Cu Ziua Învierii începe era milei și a îndurării, timpul milei și îndurării și al pocăinței pentru om. Noi ne-am născut în veșnicia de ieri, trăim veșnicia de azi și ne îndreptăm spre veșnicia de mâine. În veșnicia de mâine omul nu se mai hrănește cu pâine, ci din iubire”, a subliniat Întâistătătorul Mitropoliei Banatului.

Tot în cadrul serii meditative, Chiriarhul Banatului a vorbit și despre diakonia femeilor mironosițe, reflectată în asigurarea meselor, în confecționarea îmbrăcămintei, precum și în rezolvarea problemelor organizatorice legate de activitatea itinerantă a lui Hristos de predicare a cuvântului lui Dumnezeu. Reflectând la dimensiunea pascală a acestei perioade liturgice, Ierarhul a subliniat că, femeile-ucenici, din slujirea lor de a purta miruri frumos mirositoare pentru ritualul de înmormântare a celor decedați, devin martore și mărturisitoare ale minunii Învierii din morți.

Recunoștință pentru femeile creștine, iubitoare de semeni

Nu în ultimul rând, Părintele Mitropolit Ioan a făcut o analogie între femeile mironosițe care Îl urmau pe Hristos și femeile creștine din Parohia Timișoara-Dacia, care, în cursul săptămânii trecute, s-au implicat într-o acțiune umanitară de donare de sânge, venind, astfel, în într-ajutorarea semenilor lor, care au nevoie stringentă de sânge. Pentru solidaritatea și iubirea jertfelnică de care au dat dovadă, Înaltpreasfinția Sa a exprimat cuvinte de mulțumire, subliniind că, așa cum mirul femeilor mironosițe este expresia inimii pline de iubire, tot așa sângele donat de femeile creștine are ca fundament virtutea creștină a iubirii aproapelui, fiind expresia jerfei supreme.

„Am venit în această Duminică a mironosițelor, la ceas de Vecernie, să mulțumesc mironosițelor din această parohie, care, la începutul săptămânii trecute, în urma unei acțiuni de donare de sânge, au venit și au donat sânge pentru cei în suferință. Astăzi am vorbit despre femeile mironosițe care au luat mir să ungă trupul lui Iisus, iar aceste femei credincioase nu au venit cu mir la Biserică, ci au venit cu sângele lor. Acesta este mirul de mare preț, pe care un creștin poate să-l facă de ajutor pentru semenul său. Hristos și-a dat viața pentru noi și, iată, câteva surori și tineri de aici au venit, iar în loc de mir au adus sânge pentru semenii lor. De aceea am venit astăzi aici, pentru că, iată, mai sunt și încă sunt multe femei mironosițe din spațiul nostru românesc, care sunt gata să-și dea o picătură de sânge, o picătură de viață pentru semenii lor”, a specificat Înaltpreasfinția Sa.

Comments are closed.