Etapa zonală a Concursului Județean de creație religioasă ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”

Săptămâna aceasta se desfășoară etapa zonală a concursului județean de creație religioasă Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, în 10 centre: la Liceul Pedagogic ,,Carmen Sylva” Timișoara, Parohia Timișoara Viile Fabric, Giarmata Vii, Belinț, Cărpiniș, Deta, Făget,  Lenauheim, Lugoj şi Sânnicolau Mare.

Ajuns la ediția a VII-a, concursul are drept scop dezvoltarea spirituală, morală și culturală a elevilor și intensificarea cooperării şi colaborării în domeniul învăţământului religios preuniversitar între Biserică, şcoală, familie și comunitate.

“Cuvântul icoană înseamnă imaginea care reprezintă asemănarea cu o anumită realitate. Sfântul Apostol Pavel spune că Mântuitorul este “icoana Tatălui”. Sfinții ne devin modele de sfințenie pe care trebuie să le urmăm, pentru a ajunge și noi să gustăm din fericirea Raiului” (Satcău Camelia, cls. a VII-a, Școala Gimnazială “Dimitrie Țichindeal” Becicherecu Mic).

“Pentru mine, icoanele reprezintă chipul lui Dumnezeu prin care putem simți harul Lui “și cel ce se închină icoanei, se închină ființei închipuite pe ea” … Icoanele sunt prezențe în viața noastră, mai ales când ne rugăm cu smerenie și, privindu-le, mulțumim lui Dumnezeu pentru grija și dragostea pe care ne-o poartă … Asemenea sfintelor icoane sunt sfinții închisorilor care sunt considerați modele vii de jetfelnicie, răbdare și dragoste pentru Dumnezeu și Maica Domnului. Oricât de loviți și de torturați au fost aceștia, ei se rugau pe ascuns să nu cadă în moartea compromisului “reeducării” și oricât de greu și de imposibil părea totul, vedeau voia lui Dumnezeu în toate, fie că trăiau, fie că mureau … ” (Iorgovan Eduard Andreas, cls. a VIII-a, Școala Gimnazială Beregsăul Mare).

Concursul este organizat de: Arhiepiscopia Timişoarei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Liceul Pedagogic ,,Carmen Sylva” Timișoara și Parohia Ortodoxa Română Timișoara Fabric, în colaborare cu Consiliului Județean Timiș, care asigură cofinanțatarea lui, fiind inclus pe agenda culturală 2017.

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.