Eveniment cultural-spiritual la Parohia Giarmata Vii

Parohia Giarmata Vii a organizat Sâmbătă, 17 decembrie, în biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” evenimentul cultural-spiritual „Din an în an – în așteptarea Nașterii Domnului”. Manifestările prilejuite de acest eveniment au debutat cu Slujba de Te Deum, continuând cu Slujba Parastasului pentru preotul bănățean și dascălul de teologie Aurel Jivi, la împlinirea a 14 ani de la trecerea sa la Domnul. Programul manifestărilor a cuprins și concertul de colinde „Din an în an”, ajuns la a XI-a ediție. Cinci coruri au susținut un spectacol de colinde și cântări tradiționale românești, transmițând credincioșilor din Giarmata Vii vestea nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

În continuare a avut loc și prezentarea următoarelor cărți: Pr. Vasile Suciu, Din an în an – 77 de colinde și 7 scenete religioase; Pr. prof. dr. Aurel Jivi, Curs de Istorie Bisericească Universală; Pr. Vasile Suciu, Cum ne comportăm în biserică.

Evenimentul cultural-spiritual de la Giarmata Vii a cuprins și vernisajul expoziției de pictură pe sticlă „Icoana, fereastră spre cer”, stagiunea 2016. Expoziţia a cuprins mai multe lucrări, realizate în tehnica tradiţională de pictură pe sticlă de copiii din Giarmata Vii, sub îndrumarea profesoarelor Veronica Adorian (profesor de pictură) şi Nicoleta Spătar (profesor de grafică), de la Liceul de Arte Plastice din Timişoara. În semn de apreciere și încurajare, toți copiii Cercului de pictură au primit din partea parohiei diplome și daruri. Expoziţia de icoane reprezintă încununarea muncii depuse în cadrul proiectului „Icoana, fereastră spre cer”, proiect iniţiat de părintele paroh Vasile D. Suciu, în parteneriat cu grădiniţa și Şcoala generală clasele I-IV din Giarmata Vii, Liceul de Arte Plastice din Timişoara şi Primăria Ghiroda.

La manifestările cultural-spirituale din Giarmata Vii au participat reprezentanți ai autorităților locale, prof. prof. Daniela Buzatu, inspector pentru disciplina religie – ISJ Timiș, preoți și un număr mare de credincioși. Din partea Centrului eparhial a fost prezent părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei.

„La această parohie există o componentă culturală accentuată, care se bazează pe factori responsabili de aici din zonă, și anume: Primăria Ghiroda, Școala cu clasele I-VIII, dar și Liceul de Arte Plastice din Timișoara, care sunt parteneri constanți ai activităților culturale. În fiecare an se organizează, aici, o expoziție de icoane, iar anul acesta a cuprins peste 60 de icoane pe sticlă realizate de copii, care au exprimat atât dragostea lor față de Dumnezeu, față de Maica Domnului și de sfinți, cât și bucuria aceea de a crea și de a lăsa urme, bucurie ce vorbește despre ceea ce înseamnă credința în Dumnezeu. Tot la această parohie, pe lângă cercul de pictură, există și un club de șah, dar și Corul Sfânta Maria, cor ce este implicat în toate manifestările culturale ale Arhiepiscopiei Timișoarei, dar și în activitățile desfășurate de Primăria Ghiroda, precum și în cele realizate de Centrul de Cultură și Artă a Județului Timiș. Un punct important al activităților culturale din această parohie este și editarea Revistei Vatră Nouă, care este un factor de spiritualitate nu numai pentru această comunitate, ea regăsindu-se, de altfel, în bibliotecile județene, dar și în biblioteca eparhială. Prin urmare, tot ce se petrece la această parohie demonstrează că Biserica este în mijlocul comunității, dar și locul unde se dezvoltă caractere și locul unde cresc viitorii misionari ai credinței creștine”, a menționat părintele Zaharia Pereș.

La final, toți participanții la eveniment au primit gratuit, din partea părintelui Vasile Suciu, cartea „77 de colinde și 7 scenete religioase” și broșura „Cum ne comportăm în biserică”.

 

Comments are closed.