Evenimente dedicate eroilor din Decembrie 1989

DSC_9869

Astăzi se împlinesc 25 de ani de la izbucnirea Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Timişoara. Cu acest prilej, în oraşul de pe Bega sunt organizate mai multe manifestări culturale, artistice şi religioase la Catedrala Mitropolitană şi la Opera Naţională din Piaţa Victoriei, cele două repere emblematice ale revoluţiei de la Timişoara, dar şi în alte locuri importante din oraş.

La Memorialul Revoluţiei din Decembrie 1989 a avut loc dezvelirea unui momunent închinat cinstirii memoriei eroilor şi a victimelor revoluţiei, lansarea unui album dedicat primului oraş liber de comunism şi versnisarea unei expoziţii de fotografie. La eveniment au luat parte oficialităţi locale şi judeţene, revoluţionari şi rude ale eroilor şi ale victimelor revoluţiei, preoţi, dar şi personalităţi ale vieţii culturale publice din urbe. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Timişoarei au fost pr. Ionel Popescu, vicar eparhial şi pr. Zaharia Pereş, consilier cultural.

În deschidere, un sobor de preoţi condus de pr. Ionel Popescu a oficiat slujba de binecuvântare a monumentului ridicat în faţa sediului Memorialului revoluţiei. Acesta poartă semnătura sculptorului Eugen Barzu, participant la revolta timişorenilor din 89 şi reprezintă o coloană alcătuită din 7 cruci suprapuse, semn al jertfei şi al solidarităţii celor căzuţi pentru credinţă şi libertate în cele 7 zile ale revoluţiei de la Timişoara din 16-22 decembrie 1989. În continuare, au fost rostite alocuţiuni din partea organizatorilor şi a personalităţilor prezente, iar apoi a avut loc lansarea albumului comemorativ intitulat „Timişoara-oraşul libertăţii româneşti” şi vernisarea expoziţiei de fotografie, evenimente semnate de arhitectul Mihai Botescu.

Alături de Primăria Municipiului Timişoara şi de asociaţiile de revoluţionari din oraşul de pe Bega, Arhiepiscopia Timişoarei va desfăşura în aceste zile mai multe evenimente ce vor cuprinde slujbe religioase de pomenire şi concerte de colinde susţinute de mai multe formaţii corale din cuprinsul eparhiei. Programul pregătit de municipalitate şi de asociaţiile de revoluţionari cu prilejul împlinirii unui sfert de veac de la revoluţie va cuprinde expoziţii, simpozioane, concerte, procesiuni şi momente de reculegere. Evenimentele au început pe 16 decembrie, ziua în care zeci de enoriaşi s-au adunat în faţa casei parohiale a pastorului László Tkés, locul de unde a început revolta timişorenilor, şi vor continua în zilele următoare, cele mai multe manifestări fiind programate pentru zilele de 16, 20 şi 22 decembrie.

DSC_9875 DSC_9883 DSC_9887 DSC_9891 DSC_9900

Comments are closed.