Excursie pentru copiii Centrului de zi „Sf. Nicolae” din Lugoj

Sfârşitul anului şcolar 2016-2017 a constituit o bucurie aparte pentru elevii aflaţi în programul Centrului de zi pentru copii „Sf. Nicolae” din Lugoj, prin participarea acestora într-o excursie organizată în zilele de 9,10 şi 11 iunie pe traseul Alba Iulia – Sibiu – Buşteni – Sinaia – Braşov – Făgăraş. Deplasarea s-a făcut cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan – Mitropolitul Banatului, cu sprijinul Parohiei Ortodoxe Române „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj
În prima zi, a fost vizitată cetatea medievală din Alba-Iulia precum şi Catedrala Arhiepiscopală. Drumul a continuat spre Sibiu, unde copiii au putut admira centrul vechi al oraşului, fortificațiile, palisadele, turnurile de apărare, Podul Minciunilor dar şi frumuseţea Palatului Brukental cu toate exponatele de valoare ale acestuia.
Cea de-a doua zi de excursie a debutat cu vizita la Castelul Peleș – reședința de vara a suveranilor români , construit la cererea regelui Carol I de către arhitecți germani şi cehi, castelul fiind unul dintre cele mai frumoase exemplare din categoria sa din întreaga lume. În partea doua a zilei, a fost vizitat oraşul Braşov, centrul istoric: Piața Sfatului, Biserica Neagră, Primăria după care copiii s-au putut bucura de timp liber în centrul oraşului frumos amenajat.
În ultima zi am pornit spre Castelul Bran- ctitorie a orășenilor din Brașov – pentru a afla poveștile pe care le spun zidurile castelului ce domină trecătoarea de vreo șapte veacuri. Carol de Anjou, Iancu de Hunedoara, Vlad Ţepes, Matei Corvin, Carol al Suediei şi mulți alții au trecut pragul castelului sau l-au folosit ca fortăreață împotriva dușmanilor. În drumul spre casă, ultimul popas a fost în Făgăraş unde copiii au admirat Cetatea de apărare a Făgăraşului cu o istorie de peste 600 ani, dar şi impunătoarea şi noua catedrală ortodoxă din centrul oraşului.
Locurile vizitate de copii şi timpul petrecut împreună, rămân în memoria acestora clipe de neuitat şi totodată surse de cunoaştere a trecutului nostru ca popor, atât de bogat în artă, cultură, şi spiritualitate.

 

Comments are closed.