Expoziţia de icoane bizantine „Lumina Florilor de Paşti”

La Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timişoara a fost vernisată, Vineri, 19 aprilie, expoziţia de icoane bizantine „Lumina Florilor de Paşti”. La cea de-a V-a ediție a acestui eveniment premergător praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, peste 150 de copii talentaţi din Banat au expus icoane în stilul bizantin, realizate la cercurile de pictură. Au participat elevi iconari de la Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul”, Atelierul de pictură „Buna Vestire”, cercul de pictură al Parohia Timișoara-Cetate 700, Cercul de pictură „Sfântul Luca” din Parohia Blașcovici, precum și copiii de la Grădinița din Checea.  

În cadrul vernisajului expoziției de icoane au luat cuvântul prof. Liliana Buzatu, inspector pentru disciplina Religie – ISJ Timiș, prof. Adela Panait, directorul Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara, scriitorul Ion Marin Almăjan, membru al Uniunii Scriitorilor din România, prof. lect. Univ. dr. Gabriel Kelemen, critic de artă, și Minerva Câmpean, coordonatorul Atelierului de pictură bizantină „Buna Vestire”, care au evidențiat diverse aspecte legate de arta realizării icoanelor. Moderatorul evenimentului a fost părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, care a transmis celor prezenți binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

„Acești tineri iconari nu au făcut altceva decât să pună arta pe făgașul ei real, întrucât arta fără divinitate, fără legătura ei cu spiritualitatea, este o nulitate. Toate aceste creații plastice este o interesantă urmare a actului prin care noi am fost creați. Dumnezeu este Cel care crează, iar scara spre El este vindecarea prin râvna iconarului, vindecarea prin prinderea luminii necreate în matricea creației plastice. Totodată, ceea ce au realizat acești copii este o menținere a identității naționale și spirituale”, a spus criticul de artă Gabriel Kelemen.

Programul expoziției a cuprins și un recital de imnuri închinate Maicii Domnului și cântece patriotice, susținut de Corul de copii de la Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” și de Grupul psaltic ASCOR Timișoara. La final, toți expozanţii au primit diplome de apreciere pentru talentul lor de viitor artist plastic, dar şi un pachet cu dulciuri, oferit de Primăria Timişoarei.

Conform organizatorilor, manifestarea culturală din pragul ,,Floriilor” are un profund rol anamnetic, aducându-ne  aminte atât de ramurile purtate în mâini de cei ce-l aşteptau pe Domnul Iisus Hristos în Cetatea Ierusalimului, cât şi de chipurile blânde ale copiilor, reflectate ca adevărate icoane ale bucuriei, ce cântau pe străzile Cetăţii Sfinte: ,,Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel !” (Ioan 12,13)

Expoziţia „Lumina Florilor de Paşti” este organizată de Arhiepiscopia Timişoarei, în colaborare cu Atelierul de pictură „Buna Vestire”, Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” şi Primăria Timişoarei, cu prilejul sărbătorilor pascale. Aceasta va fi deschisa până în data de 19 mai.

Comments are closed.