Expoziția de icoane „Lumina Florilor de Paști” la Timișoara

Vineri, 24 martie, în galeria de artă sacră din subsolul catedralei mitropolitane din Timișoara a avut loc expoziția de icoane bizantine „Lumina Florilor de Paști”, ediția a III-a, organizată de Arhiepiscopia Timișoarei, în parteneriat cu Școala Gimnazială “Sfântul Antim Ivireanul”, Grădinița “Troița”, Atelierul de pictură bizantină „Buna Vestire”, ASCOR Timișoara și Radio Trinitas. Moderatorul evenimentului a fost pr Zaharia Pereș, consilier eparhial, alături de Eva Șarga- artist plastic,  iar curatorul expoziției a fost lect. Dr. Gabriel Kelemen, critic de artă.

Vernisajul expoziției de icoane bizantine „Lumina Florilor de Paști” s-a desfășurat în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

În cadrul acestei expoziții elevi de la Școlile și parohiile din eparhie au expus icoanele realizate la cercurile de pictură. Au expus elevi iconari de la Școala Ortodoxă Sf Antim Ivireanul, Atelierul Bunavestire, Școala Generală Nr. 27, Liceul Teoretic din Gătaia, Colegiul Tehnic „Ioan Mincu”, Școala Generală Nr. 7, cercurile de pictură din parohiile Giarmata Vii, Cetate 700, Mehala, Birda, Tomești, Cercul de pictură „Apostolia” din Parohia Viile Fabric, Cercul de pictură „Sfântul Luca” din Parohia Blașcovici, precum și copiii de la Grădinița din Checea.  

Corul de copii Prologos al Școlii „Sf Antim Ivireanul” și Grădiniței „Troița”, alături de grupul psaltic ASCOR Timișoara au înfrumusețat evenimentul cu un recital constând din imne închinate Maicii Domnului și cântece patriotice. De asemenea, un moment deosebit a fost susținut și de frații Câmpean, ce au interpretat instrumental piesa „Anotimpurile” a compozitorului A. Vivaldi. La final organizatorii expoziției „Lumina Florilor de Paști” au oferit chiriarhului nostru icoana Buneivestiri, iar toți copiii, elevii și coordonatorii au primit diplome de participare.   

Expoziția se desfășoară în cadrul anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti și va fi deschisă în perioada 24 martie – 24 aprilie 2017.

 

 

Comments are closed.