Expoziție dedicată Zilei Armatei la Lugoj

În după-amiaza zilei de 19 octombrie, Cercul Militar Lugoj a găzduit o expoziție inedită ce face parte dintr-un șir de evenimente semnificative, menite a prilejui Ziua Armatei Române şi Centenarul Marii Uniri.

Activitatea a fost organizată de către Batalionul 183 Artilerie Mixtă ,,General Ion Dragalina” Lugoj, care, la inițiativa col. Ion Teca, comandantul batalionului, a inițiat un proiect împreună cu Muzeul Almăjului ,,Gheorghe Rancu Bodrog”, Cercul Militar Timișoara și Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, eveniment menit a sensibiliza urbea lugojană asupra importanței și rolului deosebit avut de personalități militare marcante ale Banatului, care, de-a lungul vremurilor, au menţinut aprinsă flacăra ideii de unitate naţională şi au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia 1918. Astfel, a fost expusă publicului larg o galerie cu tablourile marilor generali bănățeni şi o colecție inedită, constând în scrisori, cărți poştale, jurnale de război, obiecte personale ale soldaților participanți la Marele Război din 1914-1918 şi, nu în ultimul rând, arme și uniforme folosite în evenimentele de acum o sută de ani.

Moderator al evenimentului, domnul colonel Ion Teca a evidențiat, la începutul alocuțiunii sale, importanţa tuturor exponatelor inedite şi necesitatea cunoaşterii acestor personalităţi marcante ale zonei, care au contribuit la propăşirea idealurilor naţionale.

Invitatul de seamă a fost, bineînţeles, domnul profesor Gheorghe Rancu, din localitatea Şopotul Vechi, judeţul Caraș Severin, istoric remarcant și posesor al unei inestimabile comori de obiecte, date, surse și izvoare istorice, concretizate în Muzeul Almăjului. Iscusit cercetător în arhivele istorice, domnul profesor a dat firului istoric al Văii Almăjului o importanţă aparte. Prin bunăvoința domniei sale, expoziția din urbea de pe malurile Timișului a căpătăt o conotație muzeală întrucât au fost expuse izvoare istorice originale, adunate pe perioada întregii activități de dascăl și cercetător.

 O altă alocuțiune a fost susținută de către domnul Adrian Dehelean de la Muzeul Banatului Timișoara, ce a introdus publicul participant într-o altă etapă a existenței istorice, evidențiind realitatea jertfei bănățene la oblăduirea Marelui Deziderat, alocuțiune încheiată prin întrebarea retorică: ,,Unde sunt cei ce nu mai sunt”?

 Finalul evenimentului i-a aparținut doamnei Loredana Livia Lupescu, director al Școlii de Arte ,,Remus Tașcău” Lugoj, care, după citirea unor gânduri emoţionante de pe front către familie, a recitat poezia marelui patriot bănăţean, Gheorghe BĂLTEANU, “Unde-i tata?”.

În încheierea evenimentului, comandantul garnizoanei, col. Ion TECA, a mulţumit tuturor participanţilor prezenţi, printre care, P.On. Ioan Cerbu, Protopopul Lugojului, Monseniorului Angelo Narcis Pop, Vicar General al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, Preotului Militar al Garnizoanei Lugoj, Emanuel Gafița, doamnei Daciana Vuia, Director al Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj şi d-lui Oliviu GAIDOŞ, de la aceeaşi instituţie, profesorilor Florin BOMBESCU şi Ibolya ŞIPOŞ, însoţiţi de elevi de la colegiile Coriolan BREDICEANU, respectiv, Iulia HAŞDEU, reprezentanţilor mass-mediei lugojene, cadrelor militare active, în rezervă și retragere, precum și tuturor iubitori de istorie și cultură din urbea de pe Timiş, dar şi din Caransebeş, Reşiţa şi Timişoara.

 

 

Comments are closed.