Festivalul Condeierilor plugari la Timișoara

În zilele de 16-17 septembrie s-a desfășurat la Muzeul Satului Bănățean cea de-a 11-a ediție a Festivalului “Condeierilor plugari”, la care au participat condeieri plugari din Banatul istoric, creatori și rapsozi populari din toată țara.

Festivalul condeierilor plugari de la Timișoara din acest an a pus în lumina tradiţii, obiceiuri strǎvechi din zona Banatului, dar și din alte zone din țară. Au avut loc lansări de carte, expoziții și spectacole folclorice. La acest eveniment cultural dar și spiritual a participat și Părintele Mitropolit Ioan. Chiriarhul Banatului a primit la Centrul eparhial participanții de la această ediție, sâmbătă 16 septembrie, când timp de mai bine de două ore, aceștia au recreat o șezătoare, unde s-au recitat poezii, s-a doinit și s-au cântat pricesne creștine.

„Nu doar la nivel academic se recuperează spiritualitatea românească, ci și la nivelul oamenilor care trăiesc risipiți prin satele noastre românești. Mulți dintre aceștia sunt cântăreți la biserica din satul lor, atât bărbați, cât și femei. De asemenea, am constatat că unii dintre ei au aplecarea spre condei și am auzit poezii creștine scrise de ei și am fost atent la aspectul dogmatic. Spre surprinderea mea nu am găsit abateri de la fundamentul credinței noastre creștine, ceea ce arată o bună colaborare a acestor creatori cu preotul din sat. Prin graiul, veșmintele care le poartă acești creștini reînvie un mod de a fi al nostru, al românilor” a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.

La această ediție a festivalului au participat condeieri plugari din peste 10 județe ale țării, fiecare dintre aceștia prezentând-și  specificul zonei prin cântările, doinele și poeziile interpretate. Moderatorul festivalului a fost Dan Liuț, directorul Casei orășenești  de cultură din Bocșa, iar responsabila de proiect, dr. Maria Mândroane, muzeograf în cadrul Muzeului Satului Bănățean.

„Acest fenomen al condeierilor plugari există de un veac la noi în Banat, cu intermitențe, pentru că a fost Marea Unire, când a fost lupta pentru unitate și naționalitate; atunci condeierii plugari erau luptători în rezistență, aveau un crez și au luptat până în ultimul moment pentru împlinirea visurilor lor. Aceștia erau oameni culturali, erau foarte buni autodidacți, aveau biblioteci, aproape fiecare, în satele lor; biblioteci, care nu de puține ori rivalizau cu bibliotecile intelectualilor de la oraș. De asemenea, acești condeieri au editat reviste, au scris și au luptat în rezistență în perioada comunismului. Un exemplu este Iosif Cireșan Loga, cel care a constituit baza pe care am putut să reconstruim acest fenomen, alături de Ion Balica, Ion Colojoară, Ion Pătrașcu Stan, Iosif Chirilă ș.a. Aceștia sunt cei care m-au ajutat să refac acea atmosferă pitorească. Prin acest festival încercăm să readucem culoarea de odinioară, atât de patriarhală pentru ceea ce au reprezentat ei în spațiul cultural bănățean, cărășan, pentru că fenomenul s-a născut la Oravița, înainte de Unire ” a specificat Maria Mândroane.  

Fenomenul condeierilor plugari reprezintă un unicat în Europa, prin manifestare și mesajul transmis. Evenimentul ajuns la cea de-a 11-a ediție a fost organizat de Muzeul Satului Bănățean și Consiliul Județean Timiș.

 

 

 

 

Comments are closed.