Festivalul coral de colinde „Leru-i Doamne Ler”, la Timișoara

La Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara au răsunat, Sâmbătă, 16 Decembrie, în prezența Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, glasul cetelor de colindători. În această perioadă premergătoare marelui praznic al Nașterii Domnului, dar și cu multiple reverberații în istoria recentă a poporului român, Catedrala din Timișoara, un adevărat simbol al Revoluției din Decembrie 1989, a găzduit cea de-a treia ediție a Festivalului coral de colinde „Leru-i Doamne Ler”, dedicat omagierii Majestății Sale, Regele Mihai I al României, precum și comemorării eroilor-martiri din Timișoara, care s-au jertfit acum 28 de ani, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, pentru libertatea poporului român.

Înaintea acestui eveniment omagial și comemorativ de muzică sacră, pe scările monumentalului lăcaș de cult au fost aprinse lumânări și așezate în formă de cruce, iar corurile participante au intonat colinde tradiționale românești.

La această ediție a festivalului de colinde au susținut recitaluri cinci formații corale: Corul Catedralei Mitropolitane din Timişoara, condus de pr. Dan Dragomir, Corul „Învierea” al Parohiei Ortodoxe Române din Foeni, condus de pr. Nicolae Strizu, Corul cadrelor didactice „Raspevani profesori” din Vârșeț (Serbia), condus de Marina Kliska. Printre invitați s-a numărat Corul de copii „Cantanti” al municipiului Timișoara și Corul de fete „Lebedele”, al Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, ambele conduse de prof. Maria Gyuris.

La acest program muzical au participat clerici de la Centrul eparhial, preoți, reprezentanți ai asociaților de revoluționari din Timișoara, precum și mulți tineri și credincioși, iubitori ai tradițiilor românești premergătoare sărbătorii Nașterii Domnului. Moderatorul evenimentului a fost părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, care, în debutul festivalului, a menționat: „Astăzi este o zi deosebit de semnificativă pentru noi, timișorenii, dar și pentru toți românii, întrucât aici, la Timișoara, în fața Catedralei Mitropolitane, în 16 Decembrie 1989, am auzit pentru prima dată glasul miilor de oameni care strigau: <<Cu noi este Dumnezeu>>! Am auzit, de asemenea, cuvinte extraordinare care au arătat lumii întregi că, de aici, se poate aprinde flacăra credinței pentru neamul românesc”.

Obiectivele acestui festival coral de colinde au urmărit: dezvoltarea potențialul muzical, valorificarea interpretării muzicale și a talentului muzical al interpreților, precum și promovarea valorilor tradiţionale legate de prima mare sărbătoare din ciclul celor închinate Mântuitorului Iisus Hristos.

La final, în semn de gratitudine și apreciere pentru activitatea misionară, de a transmite mesajul evanghelic mântuitor al Fiului lui Dumnezeu generaților successive de creștini, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul a oferit tuturor corurilor prezente câte o diplomă de participare, dar și daruri.

Prin bogata lor tematică teogonică și teologică, colindele au transpus auditoriul în atmosfera feerică și duhovnicească, mijlocind întâlnirea omului cu Pruncul Iisus, Dumnezeul-înomenit.

 

***

Corul de copii „Cantanti”, din februarie 2014 își desfășoară activitatea în cadrul Asociației Culturale Kratima, încearcând să construiască împreună un „brand” muzical de calitate al Timișoarei, pe care, cu onoare, o reprezintă la festivaluri și concursuri din țară sau de peste hotare. În 2015 a obținut Premiu III, la Concursul Internațional „Gavriil Musicescu”, de la Iași, iar în 2016, CANTANTI a reprezentat Timișoara, România, la cea de-a 18-a ediție a Festivalului „Cantus MM Musik and Kultur”, de la Salzburg, Austria.

Corul de fete „Lebedele”, al Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara a înregistrat o carieră fulminantă, unică în istoria prestigioasei școli. În decursul timpului, corul a obținut multiple premii I în țară, la Timișoara. București, Oradea, Târgu Mureș, Piatra Neamț, Premiul Fundației Corale „Madrigal – Marin Constantin” sau în străinătate, la Celje, Slovenia (Medalia de Aur și Premiul special al publicului) sau la  Montreux, Elveția (Distincția „Très Bien”). Însemne de prețuire au venit și din partea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (1997), Asociației Naționale Corale din România (2005), Ministerului Culturii și Cultelor ori din partea Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului. Repertoriul corului este foarte cuprinzător, de la literature corală renascentistă până la cea contemporană, chiar de anvergură.

Corul cadrelor didactice „Raspevani Profesori” din Vârşeţ a luat fiinţă în anul 2013, la iniţiativa profesoarei de muzică Marina Kliska, susţinută de profesoara Lia Ştefan, director adjunct la Şcoala Medie de Medicină din Vârşeţ. La început s-a pornit cu ideea de a avea un cor al pedagogilor pentru evenimentele culturale din şcolă, mai ales la serbările şcolare, însă, după câteva reprezentaţii, şi-au dat seama că se poate mai mult şi astfel au invitat mai multe cadre didactice să li se alăture, formându-se corul cadrelor didactice din Vârşeţ. Au susţinut concerte în Vârşeţ, Novi Sad şi în localităţile din jurul Vârşeţului.

Corul Catedralei mitropolitane din Timişoara a luat fiinţă în jurul anului 1946, sub bagheta profesorului Sava Golumba, însă bazele unei formaţii corale mixte au fost puse de renumitul compozitor Nicolae Ursu. Din 1964 ştafeta a fost preluată de dirijorul Aurel Ciobanu pentru o perioadă de 20 de ani. Pentru scurt timp, corul Catedralei a fost condus de dirijorul Ioan Crişan, apoi de profesorul de muzică Nicolae Belean. Din 1992, la conducerea corului a venit preotul Dan Dragomir, sub bageta căruia, timp de 25 de ani, corul catedralei oferă răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie şi la evenimentele importante ale eparhiei.

Corul bisericesc ,,Învierea” al Parohiei Ortodoxe Române din Foeni– a luat fiinţă în anul 2004, din iniţiativa preotului paroh Nicolae Strizu. Acesta da răspunsurile în fiecare duminică şi sărbătoare la Sfânta Liturghie din parohia Foeni. A obţinut locul I la Concursul judeţean Lada cu zestre în anul 2009, 2010 şi 2012 și locul II la Festivalul naţional de colinde de la Orăştie în anul 2009. De asemenea, a susţinut concerte în Timişoara, Curtea de Argeş, Piteşti, Reşiţa şi fost prezent la mai multe ediţii ale festivalurilor corale judeţene ,,Cu noi este Dumnezeu” şi ,,Cântările Învierii”.

Comments are closed.