Festivalul Coral International VOX Mundi la Timișoara

Vox Mundi-003_1600x900

Arhiepiscopia Timișoarei, împreună cu Asociația Culturală „Kratima”, Filarmonica Banatul și Primăria Timișoara a organizat la Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” din municipiu, în perioada 26 – 27 mai, Festivalul coral internațional de muzică modernă și contemporană „Vox Mundi”. La eveniment a participat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, preoți consilieri de la Centrul eparhial, profesori și elevi, studenți și cadre didactice universitare de la Facultatea de Muzică, reprezentanți ai Uniunii bulgarilor și sârbilor din România și foarte mulți timișoreni iubitori ai muzicii corale.

Organizatorii au adus pe scena Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara coruri de copii de nivel exceptional, cum ar fi: Corul pe voci egale al Colegiului Național de Artă „Ion Vidu”, dirijat de Maria Gyuriș; Corul de copii „Zvezdice” (Leskovac, Serbia), dirijat de Jelena Cvetković Crvenica. De asemenea, invitatul de onoare al festivalului este „Corul Național de copii Radio Sofia”, din Bulgaria, dirijat de Venetsiya Karamanova.

„Prin vocile acestor copii, ni se dă și nouă o pereche de aripi să zburăm spre înaltul sublimului și al cântului, pentru că acolo, unde nu ajunge brațul omului sau acolo unde nu ajunge inima omului, de multe ori, în cele mai îndepărtate cărări, ajunge cântecul. Să dea Dumnezeu ca, prin tot ceea ce vor cânta acești copii, să ne ducă pentru câteva clipe în <<țara îngerilor>>”, a menționat Părintele Mitropolit Ioan.

Festival_coral_Vox_mundi

***

Membră a Asociaţiei Corale Naţionale din România, Corul Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara a câștigat importante premii naționale și internaționale: în 1990, 1991 şi 1992 a obținut Premiul I – la Festivalul internaţional al corurilor de copii şi tineret „Timotei Popovici”; Medalia de aur – la Festivalul-concurs internaţional de la Celje (Slovenia); în 1999, Premiul I şi Premiul special pentru promovarea muzicii româneştila Concursul naţional coral de la Târgu-Mureş; în 2001, Premiul I – la Concursul naţional coral de la Bucureşti; Premiul internaţional „Alexandru Paşcanu”, acordat de Fundaţia corală „Madrigal-Marin Constantin”; în 2003, Marele Premiu – la Concursul naţional coral de la Piatra-Neamţ; în martie 2008, formaţia a obţinut Distincţia „Très bien” – la Concursul Internaţional „Montreux Choral Festival” (Elveţia). Nu în ultimul rând, acest cor deține Diploma Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru promovarea muzicii corale româneşti.

În cadrul festivalului va participa şi Corul de copii „Zvezdice” (Leskovac, Serbia), care a fost înființat în 2002, în cadrul unui proiect derulat prin Programul de Dezvoltare al Națiunilor Unite, pentru dezvoltarea și implementarea activităților culturale în rândul tinerilor. În ciuda condițiilor economice și sociale, corul, care activase deja în zona de sud a Serbiei, prezintă un standard înalt de calitate pentru corurile de copii din Serbia. Ansamblul reunește 50 de copii talentați, cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani, care, prin intermediul educației și al repetițiilor îndelungate, contribuie nu numai la dezvoltarea culturală, ci și la dezvoltarea regiunii, în general. Acest cor a primit numeroase premii, între care se remarcă  Premiul special pentru impresie artistică și Premiul I la Festivalul Internațional de Coruri pentru Copii și Tineret din Bratislava (Slovacia), în 2013 a obținut Premiul I la Festivalul Coral de la Ohrid (Macedonia), în 2015 Premiul II la Festivalul internaținal de cor de la Rimini-Italia și Premiul Sfântul Sava, pentru contribuția excepțională adusă în cultură. În 2013, la Festivalul FEDEHO din Belgrad, acest cor a fost declarant cel mai performant cor din festival, iar în acest an, la Festivalul coral din Valjevo, a fost desemnat câștigătorul absolut al festivalului.

Corul Național de copii Radio Sofia (Bulgaria) este invitatul de onoare al festivalului. Cu o ascensiune artistică rapidă și un repertoriu de peste 800 de lucrări, aparținând  unor stiluri și epoci diverse, acest cor și-a câștigat un loc de cinste în rândurile celor mai bune coruri, atât în Bulgaria, cât și pe scene internaționale de renume din Paris, Londra, New York sau  Tokio și în alte orașe din peste de 30 de țări. Astăzi, Corul Național de copii Radio Sofia este cotat drept unul dintre cele mai bune coruri de copii din Europa. Fondat și condus de Academicianul Hristo Nedyalkov până la moartea acestuia, în 2013, Corul este astăzi coordonat de Venetsiya Karamanova, discipolă a Maestrului Nedyalkov și membră a echipei Corului Național de 38 de ani. Aceasta continuă tradiția unui palmares de excepție. În 2002, Corul a primit de la Federația corală europeană titlul de „Ambassador al culturii europene”. În 2015, a fost decorat cu Distincția Parlamentului Bulgariei, acordată cu ocazia aniversării a 55 de ani de la înființarea Parlamentului bulgar

În afară de concerte, Festivalul „Vox Mundi” mai prilejuiește un work-shop de dirijat coral „CANTUS MUNDI”, coordonat de maestrul corepetitor Emanuel Pecingină, de la Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, o masă rotundă, la care vor participa reprezentanți ai Uniunii Compozitorilor, ai Asociației Naționale Corale, dirijori din România, Bulgaria, Serbia, precum și dirijorul „Corului de copii Radio” de la București, maestrul Voicu Popescu.

Vox Mundi-001_1600x900 Vox Mundi-002_1600x900 Vox Mundi-004_1600x900 Vox Mundi-005_1600x900

Comments are closed.