Festivalul coral „Pe Tine Doamne, Te lăudăm” la Lugoj

În Duminica a 4-a după Rusalii, la biserica „Învierea Domnului” din Lugoj s-a desfăşurat cea de-a VII-a ediţie a Festivalului coral „Pe Tine Doamne, Te lăudăm”. Evenimentul a întrunit formaţii şi grupuri corale din Lugoj, Caransebeş, Glimboca, Buziaș, Deva, precum şi corul catedralei din Vârşeţ – Serbia. Festivalul coral a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către pr. Marius Sfercoci, inspector eparhial împreună cu părinții slujitori ai parohiei, iar răspunsurile liturgice au fost date de corul „Anastasis” din Deva.

Cuvântul de deschidere a aparținut dl. Primar ing. Francisc Boldea, apoi a fost prezentat programul acestui eveniment de pr. Mihai Sidei, preot slujitor și ctitor la biserica „Învierea Domnului”. Această ediție a Festivalului „Pe Tine Te Lăudăm”, aniversează 8 ani de la târnosirea lăcașului de cult de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care la data de 5 iulie 2009 a fost prezent în mijlocul comunității de aici, devenind astfel, un eveniment major și un reper istoric pentru lugojeni.

Și în acest an Festivalul coral de la Lugoj a adunat în biserica „Învierea Domnului” cele mai reprezentative formații corale din întreg Banatul istoric, dar și soliști vocali, prin implicarea și organizarea evenimentului de pr. Mihai Sidei, care este și inițiatorul acestui festival, devenit deja tradițional în Municipiul Lugoj.

Dintre formațiile prezente amintim : Corul  „Osana” din Lugoj dirijat de Prof. Alina Bogoevici, Corul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Glimboca, dirijat de Ing. Ioan Gașpar, Corul  „Raspevani” al Catedralei române ortodoxe din Vârşeţ, dirijat de  Prof. Cinic Eugen, Corul  „Anastasis” din Deva, dirijat de Preotul Claudiu Kladni, Corul „Mărgana” din Marga, dirijat de Prof. Univ. Dr. Dumitru Jompan și Corul „Filaret Barbu” din Lugoj, dirijat de Preotul Cristian Cerbu.  De asemenea, au interpretat și soliștii vocali : Alexia Sârbu, Daiana Sfercoci, Daniela Văcărescu, Florica Franț, Ica Ciureascu, Ștefan Isac și Liliana Savu Badea.

Juriul festivalului a fost format din preoţi şi profesori, specialişti în domeniu, de la mai multe instituţii de cultură şi învăţământ din judeţele Timiş şi Caraş-Severin.

Din partea Arhiepiscopiei Timişoarei a fost prezent pr. Marius Sfercoci, inspector eparhial, care a transmis aprecierea şi gândul de bine al Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. „Banatul stă de multă vreme pe harta muzicală a României prin prisma celor care au dus cântul şi cântarea corală la cel mai înalt nivel. Şi aici desigur ne gândim la compozitorii lugojeni Ion Vidu şi Filaret Barbu sau la iluștrii muzicologi și dirijori de coruri Nicolae Ursu sau Atanasie Lipovan. Festivalul coral Lăudati pe Domnul de la Lugoj este o dovadă că muzica corală bisericească sau omofonă în Banat face parte din zestrea culturala şi spirituală a neamului nostru românesc, păstrând deopotrivă vie conştiința rugăciunii cântate. aşa cum și titlul festivalul îl arată” a spus părintele Marius Sfercoci.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Culturală „Oppidus”, în colaborare cu Biserica „Învierea Domnului şi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi Primăria Lugoj.

 

 

Comments are closed.