Finalul conferințelor prepascale

La Timișoara, conferințele prepascale „Iconologia și Iconografia – Tezaurul Ortodoxiei”, organizate de specializarea de Teologie Ortodoxă a Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest, în colaborare cu Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația Studenților Creștin Ortodocși – Filiala Timișoara au ajuns la final. Conferința de încheiere a fost susținută de Înaltpreasfințitul Prărinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, la Catedrala mitropolitană, unde a prezentat tema „Creștinismul în catacombe”.

„Încă din timpul studenției, preocuparea mea a fost să cercetez epoca primară a creștinismului. Am găsit mărturii deosebite atât la Ierusalim, cât și în catacombele din Roma. Le-am prezentat credincioșilor atât imagini cu primele icoane, datate din anul 150-200, unde apare chipul Maicii Domnului cu aureolă, cât și mărturii despre cinstirea sfinților martiri. De exemplu, am găsit pe o lespede de piatră scris următorul text: <<Martiri sfinți și binecuvântați ajutați-l pe Kiriac!>>, iar pe o altă lespede: <<A crezut, cu fermitate, în Sfânta Treime>>. Aceste mărturii sunt incontestabile, nimeni nu poate să spună cu nu au fost bine traduse. Imaginea, în fiecare limbă și la orice popor, are aceeași traducere, pentru că acest nou limbaj biblic care a apărut atunci (n.r. imaginea, icoana) s-a răspândit până în zilele noastre. Prin urmare, icoanele nu sunt o invenție recentă, ci așa s-a crezut încă din epoca primară. Ele nu fac altceva decât să întărească cuvântul Scripturii, fiind în același timp roadele Sfintei Scripturi. Așa a rodit Sfânta Scriptură în mintea și cugetul oamenilor din acea vreme”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan.

La acest eveniment au participat părinții profesori de la Facultatea de Teologie din Timișoara, clerici din eparhie, studenți, dar și un număr mare de credincioși timișoreni, care au primit cuvântul arhieresc privind învățătura Bisericii despre icoane din mărturiile primelor veacuri creștine.

La final, Corul Facultății de Litere, Istorie și Teologie a susţinut un recital coral specific perioadei Postului Mare.

Conferințele prepascale „Iconologia și Iconografia – Tezaurul Ortodoxiei”, organizate la Timișoara se subscriu hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a declarat anul 2017  drept Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti. Aceste conferințe, prin conținutul lor, contribuie la o mai bună înțelegere a învățăturii Bisericii din primele veacuri creștine și până în ziua de azi.

Comments are closed.