Hramul bisericii Sfinții Ap. Petru și Pavel din parohia Timișoara – Viile Fabric, protopopiatul Timișoara II

Sâmbătă, 29 iunie 2019, de praznicul Sf. AP. Petru și Pavel, parohia Timișoara – Viile Fabric și-a prăznuit hramul și totodată a aniversat 85 de ani de la înființarea ei. Cu acest prilej protopopul locului, preotul Mircea Szilagyi a participat alături de preoții acestei parohii la slujirea frățească a Sfintei Liturghii și la împărtășirea bucuriei comuniunii frățești.

Soborul preoților împreună-slujitori a fost alcătuit din protopop, preotul Marius Sfercoci – paroh și inspector eparhial și preoții Sorin Lungoci, Petru Drăghicescu, Mihai Petrovici – slujitori ai acestei parohii, precum și preotul Florin Băran – paroh la Șag.

La Sfânta Liturghie, săvârșită la altarul de vară din curtea bisericii, au participat foarte mulți credincioși dintre care mulți s-au și împărtășit cu Sfintele Taine. Cuvântul de învățătură a fost rostit de protopop care, a prezentat viața și activitatea Sf. Ap. Petru și Pavel. Totodată vorbitorul a prezentat porunca lui Hristos, adresată tuturor credincioșilor, „Fiţi sfinţi, pentru că Eu sunt Sfânt” (1 Petru 1, 16), ceea ce presupune efortul fiecărui creștin de a lupta pentru curățire și desăvârșire. Mai mult, prin căutarea și atingerea sfințeniei, noi căutăm firescul și normalitatea pentru care Dumnezeu ne-a creat.

După Sfânta Liturghie preoții parohiei au decernat premii și diplome de participare copiilor care au luat parte la tabăra de creație Icoana mea, ediția a V-a, din acest an de la parohie (ediția a cincea), în cadrul căreia cei mici au fost inițiați în tainele iconografiei și au realizat câteva icoane pe sticlă care au fost expuse în curtea bisericii. După acest moment, preotul paroh Marius Sfercoci a prezentat succinct activitatea preoțească de 40 de ani a preotului slujitor Mihai Petrovici, care a împlinit 65 de ani de viață, ieșind la pensie, și i-a dăruit o icoană ca semn de apreciere pentru activitatea sfinției sale. Protopopul Mircea Szilagyi a dat citire Actului de cinstire oferit părintelui Petrovici de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan al Banatului.

Parohia Viile Fabric din Timișoara a luat ființă în anul 1934, dar viața bisericească a parohiei a început cu adevărat odată cu numirea primului ei preot paroh, Ștefan Șora și târnosirea primei biserici în anul 1939 de către Episcopul Andrei Magearu din Arad. Biserica a fost parțial demolată și a fost zidită una mai încăpătoare în vremea păstoririi preotului Mihai Pop, între anii 1986-1997. În prezent parohia Timișoara – Viile Fabric desfășoară o intensă activitate liturgică și pastorală, însă sunt avute în vedere și activitățile caritativ-sociale și cele educative-catehetice.

Comments are closed.