Hramul Mănăstirii Dobrești

În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, la 14 octombrie, Mănăstirea Dobreşti din Arhiepiscopia Timişoarei şi-a serbat hramul principal. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului.

Credincioşi din întreg Banatul şi-au îndreptat paşii spre mănăstirea ocrotită de Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru a lua parte la slujbele religioase oficiate de obştea condusă de protos. Matei Buliga, stareţul aşezământului şi pentru a se închina la veşmântul Sfintei primit ca binecuvântare din partea Părintelui Patriarh Daniel.

Din soborul slujitorilor au făcut parte părinții protopopi de la Lugoj și Făget, preoţi şi diaconi de la parohiile şi mănăstirile învecinate aşezământului monahal din localitatea Dobreşti, ctitorie a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Cuvântul de învăţătură a fost adresat credincioşilor prezenţi la praznic de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, care a subliniat modelul de aleasă vieţuire al Sfintei Cuvioase  Parascheva, ocrotitoarea Moldovei şi a întregii ţări.

În finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba de sfinţire a prinoaselor şi panihida mică. Răspunsurile liturgice au fost date de către grupul psaltic “Sf. Ierarh Nicolae”,  condus de diac.dr. Ion- Alexandru Ardereanu. La sărbătoarea hramului au participat numeroşi credincioşi, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Mănăstirii Dobreşti

Mănăstirea Dobreşti a luat fiinţă în 9 iulie 2003 la iniţiativa şi stăruinţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei), originar din Dobreşti. În semn de evlavie şi preţuire faţă de Sfânta Cuvioasă Parascheva şi aducerea aminte de locurile natale, Părintele Patriarh Daniel a oferit în dar, odată cu înfiinţarea Mănăstirii Dobreşti, veşmântul care a acoperit moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi. Acesta este aşezat în biserica satului, într-o raclă din lemn de stejar, pe care este sculptat chipul Sfintei Cuvioase Parascheva încadrat de motive florale. Locul pe care se construieşte biserica a fost sfinţit la 23 octombrie 2005. Până la 1 iulie 2008 s-au întreprins eforturi pentru finalizarea proiectului şi pentru obţinerea autorizaţiilor necesare începerii construcţiilor. Cu această dată a început efectiv construcţia bisericii. Lucrările de construcţie a mănăstirii continuă şi, în acest moment, biserica mare a aşezământului este finalizată, iar în acest moment se desfășoară lucrările de pictură. Corpul de chilii destinat obştii şi pelerinilor este în curs de edificare, finalizându-se acoperișul, iar în acest moment se tencuiește interiorul și exteriorul ansamblului monahal.

Comments are closed.