Hramul Mănăstirii Luncanii de Sus

Anul acesta, în duminica a 6-a după Paști, Biserica Ortodoxă i-a cinstit pe Sfinţii Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena. Cu acest binecuvântat prilej, Mănăstirea Luncanii de Sus, din Judeţul Timiş, a îmbrăcat haine de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorii spirituali. La bucuria obștii monahale și a numărului mare de pelerini, veniți din Timișoara, Lugoj și din satele aflate în proximitatea mănăstirii, a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care  a săvârșit, în biserica lăcaşului monahal, Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți.

În cuvântul de învățătură, rostit la finalul sinaxei euharistice, Mitropolitul Banatului a explicat pericopa evanghelică duminicală, vorbind despre puterea taumaturgică a lui Hristos asupra orbului din naștere. În exortația sa, Întâistătătorul Mitropoliei Banatului a evidențiat faptul că acest orb nu a primit de la Hristos numai lumina ochilor trupești, ci chiar mintea, inima și voința acestuia au fost luminate, primind astfel în ființa sa, cu anticipație, darurile Luminii Învierii lui Hristos. La final, Părintele Mitropolit Ioan a conchis că toți aceia care vor asculta cuvintele Evangheliei lui Hristos, vor primi, ca rod al ascultării necondiționate, vederea lui Dumnezeu.

După omilie, Chiriarhul Banatului, împreună cu soborul slujitor, a mers la mormântul arhimandritului Ieronim Stoican, fostul duhovnic al acestui așezământ, unde a oficiat Slujba Parastasului.

***

Mănăstirea Luncanii de Sus a fost înființată în anul 2001, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului. Piatra de temelie a fost pusă la 12 august 2001 de către Preasfințitul Părinte Lucian, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Comments are closed.