Hramul Mănăstirii Partoș

Ca în fiecare an la 15 septembrie Biserica noastră îl sărbătorește pe Sf. Ierarh Iosif cel Nou, Mitropolitul Timișoarei, făcătorul de minuni. Mănănastirea de la Partoș a îmbrăcat și ea straie de sărbătoare cinstindu-și în mod deosebit ocrotitorul. Aici, Sfântul s-a retras atunci când a renunțat la scaunul mitropolitan în anul 1653; în acest loc a viețuit până în anul 1656, la 15 august, când s-a mutat la veșnicele locașuri. Mormântul său purtător de har se află în biserica veche a Mănăstirii și e un martor tăcut al atâtor minuni, pe care Sfântul le-a săvârșit pentru toti cei care, cu credință și cu dragoste i-au cerut ajutorul. Datorită acestui fapt, atunci când vechea Mănăstire de la Partoș a fost redeschisă, ea a primit pe lângă ziua de hram tradițională – “Înăltarea Sfintei Cruci” (14 septembrie) – și pe cea a prăznuirii Sfântului Ierarh Iosif (15 septembrie). 
Încă din ajunul sărbătorii, numeroși pelerini au venit la Partoș pentru slujba privegherii săvârșită în biserica mare a Mănăstirii.

În ziua propiu zisă a praznicului, după citirea Acatistului Sfântului, a fost săvărșită Dumnezeieasca Liturghie de către un sobor de preoți  condus de către starețul Mănăstirii, ieromonahul Varlaam Almăjanu. Din partea Centrului Eparhial a participat pr. dr. Marius Florescu, care a și rostit un frumos cuvânt de învățătură. După otpustul Sfintei Liturghii, în bătaia clopotelor Mănăstirii și acordurile fanfarei „Pro Amicitia”, clericii prezenți și mulțimea credincioșilor au purtat într-o emoționantă procesiune icoana Sfântului Iosif și mica raclă cu fragmente din moaștele sale în jurul Mănăstirii și pe străzile satului. Procesiunea s-a încheiat la altarul de vară, unde a avut loc și un moment artistic deosebit închinat Centenarului Marii Uniri, moment susținut de către cunoscuta artistă Felicia Costa și Fanfara „Pro Amicitia”.

La final, mulți din cei prezenți au luat parte la agapa oferită în Sala Cristiana a Centrului cultural și educațional al Mănăstirii. Au fost momente deosebite, care cu siguranță au zidit în inimi credință, dragoste și bucurie.

 

Comments are closed.